Must-see: Malala in gesprek met Emma Watson over vrouwengelijkheid - Vance

Nu aan het lezen

Must-see: Malala in gesprek met Emma Watson over vrouwengelijkheid

Must-see: Malala in gesprek met Emma Watson over vrouwengelijkheid

Dat ook veel bekende vrouwen grote moeite hebben met het woord ‘feminisme’, blijkt wel uit dit openhartige gesprek tussen Malala Yousefzai en Emma Watson dat begin deze week plaats vond. De nobelprijswinnares en Harry Potter actrice gaan in het interview dieper in op de vraag of Malala zichzelf een feminst beschouwt. Ze bekent dat ze lange tijd niets van de term moest hebben, maar dat een recent mediaoptreden van Watson daar verandering in heeft gebracht.

This word ‘feminism’, it has been a very tricky word. When I heard it the first time I heard some negative responses and some positive ones. I hesitated in saying am I feminist or not? Then after hearing your speech, when you said, if not now, when? If not me, who? I decided… there’s nothing wrong by calling yourself a feminist. So I’m a feminist and we all should be a feminist because feminism is another word for equality.”

Malala gaf in eerdere interviews aan zichzelf wel ‘een vrouwenrechtenactivist’ te noemen, maar moeite te hebben met het woord feminisme, omdat het vaak gebruikt op ‘radicale wijze’ waarmee zij zich niet associeert. Maar deze memorable speech die Watson vorig jaar gaf voor de Verenigde Naties bij de acceptatie van haar rol als ambassadeur voor vrouwenrechten, opende Malala’s ogen:

Zoals Watson in de speech uitlegt staat de aversie tegen het woord ‘feminisme’ de verwezenlijking ervan op dit moment in de weg. “Feminisme heeft níets te maken met mannenhaat. Feminisme gaat om gelijke rechten voor vrouwen én mannen: Dat vrouwen een carrière en ambities mogen hebben, en mannen gevoel en emoties. Dat het raar is dat we in een wereld leven die die basale gelijkheid in de weg staat.

Volgens Malala is die opvatting essentieel voor haar werk als kinderrechtenactivist. “Gelijke kansen beginnen bij gelijke kansen op onderwijs. En dat is uiteindelijk mijn enige doel: Zorgen dat elk kind in de wereld naar school kan”.

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meest gedeeld

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.