Vance

Myanmar kiest democratisch na 50 jaar militair bewind

In een democratie leven is voor ons heel gewoon. We hebben vrijheid van meningsuiting en kunnen onze stem uitbrengen tijdens verkiezingen. In Myanmar is dit niet zo vanzelfsprekend. Na 50 militair bewind, is er democratisch gekozen voor een burger als president. Htin Kyaw werkte als econoom en schrijver, meldt de BBC.

De 69-jarige Htin Kyaw is een goede vriend van Nobelprijswinnares en oppositieleider Aung San Suu Kyi. Haar partij won in november 2015 de parlementsverkiezingen, maar omdat ze twee zonen heeft met een Brits paspoort, mag ze volgens de wet geen president worden. Htin Kyaw zei dat zijn overwinning ook die van Aung San Suu Kyi is.

Htin Kyaw won met 360 van de 652 stemmen. Dat er nu een burger president is, betekent niet dat het leger geen macht meer heeft. Het leger houdt namelijk nog steeds een grote macht in het land, door zeggenschap te houden over drie belangrijke ministeries.

Na jaren van opstanden en hervormingen heeft het land een burger gekozen als president. Dit is bijzonder, want 50 jaar geleden werd het leger ingeroepen om de onrust in het land te handhaven. Dit ging overigens niet altijd goed en demonstraties liepen vaak uit de hand. Blijkbaar is Myanmar er aan toe om zelf beslissingen te maken en in vrede met elkaar te leven. Met San Suu Kyi aan de zijde van Htin Kyaw, is het tijd om Myanmar als democratie op de kaart te zetten.