Deze Nederlander probeert de beroemde Zwitserse Morteratschgletsjer te redden

Nu aan het lezen

Deze Nederlander probeert de beroemde Zwitserse Morteratschgletsjer te redden

Deze Nederlander probeert de beroemde Zwitserse Morteratschgletsjer te redden

Generaties voor ons dachten dat de nieuwsberichten en rapporten over global warming misschien wel weer over zouden waaien. Een hype; iets dat misschien niet eens écht waar is, claimen sceptici anno 2017. Maar goeiemorgen zeg, kijk eens om je heen.

Alleen al tijdens je jaarlijkse ski-tripje voel je de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het is inmiddels heel normaal dat gletsjers per jaar zo’n 50 meter krimpen. Door al dat smeltende ijs stijgt onze zeespiegel nu en in de toekomst behoorlijk, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Beschermen

Bewoners van dorpen in de Alpen die economisch sterk afhankelijk zijn van toerisme, doen pogingen om hun erfgoed en natuurverschijnselen zo goed en kwaad als het kan te beschermen tegen global warming. In het verleden probeerden experts gletsjers succesvol te beschermen met sterk reflectiefmateriaal zoals witte fleece (eigenlijk een soort dekens). Maar dit zou op grote schaal een te dure oplossing zijn.

In Switzerland is één van de grootste experimenten tot nu toe gaande met een flinke kans van slagen. Aanvoerder is de Nederlandse Hans Oerlemans, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Elke jaar krimpt de beroemde Morteratschgletsjer met zo’n 30 meter. Niet niks, als je bedenkt dat gletsjers langzaam bewegende, permanente lichamen van ijs zijn.

Vanaf deze zomer zullen Oerlemans en zijn collega’s nepsneeuw spuiten op een kleine gletsjer aan de voet van Diavolezzafirn, in het zuid-oost Zwitserse deel van het land. De hoop is dat een dun laagje sneeuw de zon-reflectie zal vergroten en daarmee het ijs onder de laag zal beschermen tegen smelting.

Vriespunt

Het gaat om een pilot die 100.000 euro kost, bij elkaar gelegd door de inwoners van Diavolezzafirn. Als het aanslaat, hopen de onderzoekers dat ze in de toekomst geld kunnen inzamelen om de techniek te gebruiken voor de enorm populaire Morteratschgletsjer.

Oerlemans is optimistisch: uit zijn berekeningen blijkt dat 4000 sneeuwmachines er jaarlijks voor kunnen zorgen dat de Morteratschgletsjer uitdijt: met zo’n 800 meter in de komende 20 jaar.

Maar, waarschuwen wetenschappers, dat kan alleen werken als de temperatuur op aarde niet ook in een rap tempo stijgt. Om ijs te hebben, moet je immers een temperatuur hebben rond het vriespunt.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.