Wat is dat vlekje op mijn arm? Waarom gaat die hoest maar niet over? En is dit nu gebroken of niet? De kans is groot dat je jezelf weleens een dergelijke vraag hebt gesteld en op internet naar het antwoord bent gaan zoeken. Dat doen Nederlanders namelijk behoorlijk vaak, volgens cijfers van het CBS. Maar liefst 67 procent van de Nederlanders ouder dan twaalf zocht vorig jaar online naar informatie over gezondheid en leefstijl.
Van alle Europeanen zoeken wij zelfs het vaakst informatie op over gezondheid. 72 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar zochten vorig jaar dergelijke informatie online op, tegenover een EU-gemiddelde van 52 procent. Vrouwen beginnen de zoektocht met 71 procent vaker dan mannen, bij wie 63 procent dit deed.
Ook zoeken vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar naar dergelijke informatie. 80 procent van de mensen in deze groep gaf aan dat gedaan te hebben. Voor Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar oud en 65 jaar of ouder was dat respectievelijk 70 en 52 procent.
Verder zoeken hoogopgeleide Nederlanders vaker naar informatie over gezondheid dan middelbaaropgeleide mensen. Het gaat hier om 80 procent tegenover 73 procent. 49 procent van de laagopgeleiden begint de online zoektocht.
Afspraken en medicatie
We gebruiken het internet overigens ook veel om een afspraak te maken met een huisarts of een specialist. Vorig jaar deed een kwart van de Nederlanders dat. Vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar gebruiken het internet daarvoor: 33 procent gaf dat aan.
Daarnaast kocht 10 procent vorig jaar medicijnen online. Dat deden mensen uit de groepen 25 tot 45 jaar en 45 tot 65 jaar even vaak. 12 procent uit die groepen zei vorig jaar medicatie online te hebben gekocht. Bij Nederlanders tussen de 12 en 25 jaar en de 65-plussers lag dat aantal 7 en 8 procent lager.