Nederlands geluk is weer iets gestegen op de geluksladder - Vance

Nu aan het lezen

Nederlands geluk is weer iets gestegen op de geluksladder

Nederlands geluk is weer iets gestegen op de geluksladder

Hoe gelukkig zijn we nu eigenlijk in Nederland? Jaarlijks wordt het geluk gemeten door de Verenigde Naties in 156 landen. De uitkomsten hiervan zijn te lezen in het World Happiness Report 2019. Het blijkt dat het Nederlandse geluk weer iets gestegen is op de wereldwijde geluksladder. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plek. Dit jaar staan we op de vijfde plaats, en daarmee hebben we Zwitserland ingehaald.

Het geluk voor deze lijst is gemeten aan een aantal verschillende factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie.

Top 5

Op nummer één in de lijst staat Finland, gevolgd door Noorwegen en Denemarken. Op nummer vier staat IJsland en Nederland sluit de top vijf dus af.

Andere landen als het Verenigd Koninkrijk (nummer 15), Duitsland (nummer 17), België (nummer 18) en Frankrijk (nummer 24) doen het een stuk minder goed dan Nederland. Het minst gelukkige land blijkt Zuid-Soedan te zijn.

Afgelopen tien jaar

Het is de eerste keer dat de VN ook gekeken heeft naar het geluk in de afgelopen tien jaar, en dan met name hoe zich dit heeft ontwikkeld. De grootste verrassing die hieruit kwam, was het land Benin. Het West-Afrikaanse land steeg in de afgelopen tien jaar maar liefst met 50 plekken omhoog.

Zo blijkt ook dat economische tegenslagen in een land en oorlogen ervoor zorgen dat het geluksniveau daalt. Dat is vooral te zien in de landen Venezuela en Syrië.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.