Heel modeminnend Nederland keek drie geleden reikhalzend uit naar de Nederlandse versie van hét internationale modeblad Harper’s Bazaar. Chiquer en volwassener dan ELLE en met een andere attitude dan Vogue, bekleedde Cécile Narinx vol trots de fonkelnieuwe hoofdburelen.
Het is het meest iconische én oudste blad van de wereld, schreef ze destijds. Maar het bleek ook een behoorlijk conservatieve. Zo prijkte op de afgelopen kaften louter witte modellen, iets waar collega-hoofdredacteur Karen Swerink bij VOGUE over claimde geen andere keuze te hebben. De reden: er zouden te weinig goede zwarte modellen zijn om op de cover van haar blad te zetten.
‘Ik neem kritiek serieus’
Een storm van kritiek volgde eind maart op de eenzijdige kijk op dit probleem. Niet de modellen maar de (witte) modemakers lagen ten grondslag aan het karige beeldbeleid. Reden voor Narinx om actie te ondernemen. Het gebrek aan diversiteit anno 2017 kan simpelweg niet, schrijft ze in een nieuw vrijgegeven persbericht ter begeleiding van het juni-nummer van Harper’s Bazaar.
Ze neemt de vraag naar meer donkere modellen op modebladen serieus. Daarom prijken er op de kaft van het nieuwste nummer vijf donkere modellen: Lameka Fox, Grace Mahary, Ajak Deng, Jourdana Phillips en Nykhor Paul
Blond en blauwe ogen
Ze schrijft. “Zolang er bladenmakers zijn die te wit blijven denken, fotografen niet snappen hoe ze een donkere huid moeten uitlichten, visagisten niet weten hoe ze ‘m moeten opmaken, stilisten zeggen dat ze liever een ‘blank canvas’ hebben, modellenbureaus met droge ogen beweren dat één donker meisje wel genoeg aanbod is, reclamemakers blijven kiezen voor commercieel blond met blauwe ogen, is er dialoog nodig.”
De fonkelnagelnieuwe @Bazaar_nl mét persbericht. Nu te koop in de kiosk of via https://t.co/5H9IDMfnt4 #Diversity #magazine pic.twitter.com/E6HI5f9DMM
— Cécile Narinx (@CecileNarinx) May 9, 2017
Naring schoof eerder aan tafel bij Pauw waar ze in gesprek ging met model Jessica Gyasi en journaliste/activiste Janice Deul die kritiek uitten op de ‘lichtheid’ van de donkere modellen op haar cover. In haar editorial schrijft Narinx. “Aangezien ik niet weet hoe het is om nooit iemand met dezelfde huidkleur op de cover te zien, moeten we het aannemen van vrouwen als Jessica en Janice.” Ze noemt het ‘goed’ en ‘dapper’ dat de dames zich uitspreken. “En het lijkt me niet meer dan logisch dat wij bladenmakers luisteren en van diversiteit een thema maken.”
Verder dan huiskleur
Het is één stap in de goede richting. Uit onderzoek van The Fashion Spot blijkt dat nog altijd zo’n 75 procent van de modellen op de catwalk wit is. Harper’s Bazaar en ELLE hadden vorig jaar slechts één gekleurd covermodel en bij Vogue stond zelfs geen enkel gekleurd model op de cover.
Volgens Narinx reikt diversiteit verder dan alleen alleen huidkleur: ze vraagt bij bureaus steevast naar ‘modellen met flaporen, rimpels, ronde vormen, sproeten, grijs haar, whatever.”