Nederlandse mannen zijn meer alcohol gaan drinken - Vance

Nu aan het lezen

Nederlandse mannen zijn meer alcohol gaan drinken

Nederlandse mannen zijn meer alcohol gaan drinken

Jaarlijks wordt er door de Wereldgezondsheidsorganisatie onderzoek gedaan naar de wereldwijde gezondheid. Dit jaar lag de focus op alcoholconsumptie. Hieruit bleek dat de mensen steeds minder alcohol zijn gaan drinken. Maar zo bleek ook dat de mensen die wel drinken, dit steeds vaker doen.

Wereldwijde alcoholconsumptie

De organisatie onderzocht het afgelopen jaar de wereldwijde alcoholconsumptie. En als je de cijfers vergelijkt met de cijfers uit 2010, is te zien dat Nederlanders minder zijn gaan drinken, maar dat vooral de mannelijke drinkers dit meer zijn gaan doen.

Zo werd er in 2010 nog 15,1 pure liter alcohol gedronken door de mannen, en was dat in 2016 16,7 liter. Dit betekent dat er een stijging is van 9,6 procent. Bij de vrouwen was hier juist een daling te zien.

Gezondheid

Er zijn genoeg onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat alcohol slecht voor de gezondheid is. Daar tegenover verschijnen er ook iedere keer weer onderzoeken over dat alcohol ook positieve effecten op de gezondheid heeft. Maar nu blijkt ook dat drinken het verouderingsproces versnelt.

Je lichaam breekt alcohol namelijk minder en minder snel af naarmate je ouder wordt. En hoe langer het in je bloed blijft, hoe meer dit zich opbouwt in de bloedbaan. Wat weer voor grotere schadelijke effecten kan zorgen.

Op deze manieren versnelt drank het verouderingsproces:

Rimpels

Alcohol kan je huid flink uitdrogen waardoor rimpels en lijnen in je gezicht (tijdelijk) meer zichtbaar worden. Als je regelmatig veel drinkt, kan het ervoor zorgen dat dit blijvend zal zijn.

Minder slaap

Door alcohol wordt je slaapritme flink verstoord. En weinig slaap zorgt er weer voor dat je je ongelukkiger voelt, en er ook ongezonder en ouder uit gaat zien. Slaap is belangrijk om weer te herstellen, ook voor de huid.

Verminderd collageen

En tot slot neemt ook de productie van collageen in de huid af wanneer je veel drinkt. En dat stofje zorgt ervoor dat je huid soepel en jong blijft.

Af en toe wat minder drinken kan natuurlijk geen kwaad. Kun je dat wijntje moeilijk laten staan? Vergeet dan niet om genoeg water te blijven drinken tussen de glazen wijn, biertjes of cocktails door.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.