Netflix belooft minder rokende mensen te tonen in eigen series en films

Nu aan het lezen

Netflix belooft minder rokende mensen te tonen in eigen series en films

Netflix belooft minder rokende mensen te tonen in eigen series en films

Diverse overheden wereldwijd doen hard hun best om ervoor te zorgen dat mensen stoppen met roken, of überhaupt nooit beginnen met roken. Dan helpt het natuurlijk niet als er op tv allerlei mensen te zien zijn die wél roken. Bij Netflix moet dat in de toekomst een stuk minder worden. Volgens Variety heeft het bedrijf beloofd dat het minder rokende mensen gaat tonen.

Zo’n keuze komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Volgens een rapport van de anti-rookgroep Truth Initiative in Amerika zagen we in het tweede seizoen van Stranger Things de meeste jonge mensen die aan het roken waren. En in het algemeen zijn er steeds meer rokende jongeren te zien op tv.

Netflix zelf bleek hier ook niet helemaal gelukkig mee te zijn. De streamingdienst heeft nu dan ook gezegd dat alle nieuwe series voor jongeren voortaan geen rokende mensen meer mogen tonen. En dat geldt ook voor mensen die e-sigaretten gebruiken. De enige momenten dat dit wel mag, is als het om “historische redenen” is, of vanwege “feitelijke accuraatheid”.

Het beleid geldt bovendien niet alleen in series voor jongeren. Ook in films en series die voor volwassenen bedoeld zijn, moet roken uit beeld verdwijnen. De enige momenten dat je nog wel sigaretten of e-sigaretten ziet, is als het “essentieel is voor de creatieve visie van de artiest of omdat het definiërend is voor het karakter”. Later dit jaar wordt rookinformatie bovendien onderdeel van de ratings op de dienst.

Veel roken

Volgens het Amerikaanse Truth Initiative werd er in seizoen 2 van Stranger Things maar liefst 44 procent meer gerookt dan in het eerste seizoen. Het ging om 182 keer in seizoen 1 tegenover 262 keer in het tweede deel van de serie. En seizoen 1 had al het hoogste aantal weergaven van tabak in series in het eerste onderzoek van Truth Initiative, vorig jaar.

Ook andere Netflix-series die populair zijn onder mensen tussen de vijftien en 24 jaar tonen vaker rokende mensen in hun meest recente seizoenen. Het gaat bijvoorbeeld om Unbreakable Kimmy Schmidt seizoen 4, waarin nu 292 keer tabak werd getoond tegenover negen keer in het eerste seizoen. In Orange Is the New Black steeg dat aantal van 45 keer in het eerste seizoen naar 233 keer in seizoen 6.

Natuurlijk is Netflix niet de enige die veel rokende mensen toont. Maar liefst twaalf van de dertien tv-series die het populairste zijn onder mensen tussen de vijftien en 24 jaar, tonen duidelijk rokende mensen en tabak, aldus Truth Initiative.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.