Netflix mogelijk verboden in Australië - Vance

Nu aan het lezen

Netflix mogelijk verboden in Australië

Netflix mogelijk verboden in Australië

Er bestaat een kans dat onze mede Netflix-fans in Australië over een poos weer terug in de tijd moeten. Netflix, Amazon en andere Amerikaanse streamingsdiensten worden er misschien verboden. In dat geval zullen de Aussie’s weer moeten geloven aan het ouderwets tv-kijken.

Quotum

Sinds maart 2015 is Netflix ook te gebruiken in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar als het aan de regering van het eerst genoemde land ligt, is het nog maar de vraag of de dienst een toekomst daar heeft. In Australië bestaat voor tv-stations op bepaalde tijden de plicht om een bepaald percentage in Australië geproduceerde content uit te zenden. De regering in Canberra denkt er nu over om dat quotum ook op te leggen aan streamingsdiensten.

Tussen 6 uur ’s ochtends en middernacht moet 55 procent van de content die op tv wordt uitgezonden van Australische bodem komen. Als daar niet aan voldaan wordt, kost de zender dat uitzendrechten. Die wetgeving komt uit een tijd waarin Netflix nog een onbekend begrip was (die tijd kunnen wij ons al bijna niet meer herinneren), waardoor er nu gedebatteerd wordt over vernieuwde wetgeving. Als het quotum van 55 procent gehandhaafd blijft, zou dat kunnen betekenen dat een dienst als Netflix op zwart moet.

Europese regelgeving

Groot is die kans overigens niet, het is waarschijnlijk dat Australië Europese regelgeving overneemt. In de EU geldt een vergelijkbaar quotum voor onlinediensten, alleen ligt het percentage hier maar op 30 procent.

Volgens de regering van Canberra is het quotum van cruciaal belang voor Australië. Volgens de overheid bindt Australische content de Australiërs en geeft het vorming aan de nationale identiteit.

Laten we onze vingers kruisen en hopen op een goede afloop voor onze Australische bondgenoten.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.