Koningshuisliefhebbers: Netflix toont trailer seizoen 2 van The Crown - Vance

Nu aan het lezen

Koningshuisliefhebbers: Netflix toont trailer seizoen 2 van The Crown

The Crown (L to R) Elizabeth, Adeane, Philip Elizabeth and Philip return from the world tour

Koningshuisliefhebbers: Netflix toont trailer seizoen 2 van The Crown

Het dagelijks nieuwsbulletin leest de afgelopen weken als een Koningshuis-liefhebbend statement. In de pers verschijnen aan de lopende band updates over het overlijden van Gorge Zorreguieta, de vader van Koningin Máxima, een nieuwe documentaire over het leven van Lady Di of persoonlijk interview met diens kinderen.

Netflix doet daar welwillend een schepje bovenop. De streamingsdienst vult de collectie koningshuis-films aan met een tweede seizoen van de bekroonde serie The Crown over de vroege jaren van de Britse Queen Elisabeth II.

In deel één van The Crown volgden we de 25-jarige Queen Elizabeth II (Claire Foy) die de zware taak op zich moest nemen het Britse koninkrijk te leiden. Het seizoen was de aftrap van een verwachte zes episodes waarin de koningin gevolgd wordt gedurende haar leven. Het verhaal begon in 1947 en komt met seizoen 2 aan in 1955 tot de revolutionaire zestiger jaren.

Chaos

We maken kennis met een stormachtig tijdperk voor de Britse monarchie en politiek. Prime minister Churchill moest aan het einde van seizoen 1 het veld ruimen voor Anthony Eden. Eden is van korte adem en wordt al snel opgevolgd door MacMillan, die op zijn beurt plaats maakt voor Douglas-Home.

Die laatste hield het een stuk langer vol en wordt na zeven jaar opgevolgd door Harold Wilson. Kortom, een hele rits nieuwe prime ministers op 10 Downing Street in slechts tien jaar tijd. En dus: wisselingen van de machten die elkaar rap opvolgen – met de jonge queen aan het hoofd.

December

De trailer van seizoen twee is tergend spannend en belooft een boel nieuws: de koningin verwacht haar eerste kind, er is sprake van een groot schandaal en er tiert een illegale oorlog in Egypte. Liefde, verdriet, JFK, Jackie Kennedy,  en dat alles onder een fijn Brits sausje: wij kunnen niet wachten tot 8 december.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.