Nieuwe richtlijnen voor de Oscars moeten voor meer diversiteit zorgen

Nu aan het lezen

Nieuwe richtlijnen voor de Oscars moeten voor meer diversiteit zorgen

Nieuwe richtlijnen voor de Oscars moeten voor meer diversiteit zorgen

Het is al jaren een punt waar veel kritiek op komt: de diversiteit in de films die een Oscar winnen. Er is goed nieuws, want de instelling die de Academy Awards uitreikt, heeft bekend gemaakt dat er nieuwe richtlijnen komen. Dat zal ervoor zorgen dat er meer rekening gehouden zal worden met diversiteit in de categorie ‘beste film’. Deze nieuwe richtlijnen zullen wel pas vanaf 2024 ingaan.

Diversiteit

Er is al een tijdlang kritiek op The Academy of Motion Picture Arts and Sciences vanwege het gebrek aan diversiteit van de Oscar-winnaars. Niet alleen de acteurs die een Oscar in de wacht slepen, maar ook de regisseurs zijn vaak witte mannen. Daar moet verandering in komen.

Om die reden is er een vijfjarenplan opgesteld om verandering te brengen in de diversiteit. Dit moet zowel een verschil maken op het podium, als achter de schermen. Er is nu een percentage te zien voor het aannemen van mensen met een niet-witte huidskleur, vrouwen, gehandicapten en lhbt’ers. Dat geldt niet alleen voor acteurs, maar ook voor functies zoals productie- of marketingmedewerkers.

Volgens de twee hoogste bestuurders van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences moet deze verandering er voor zorgen dat deze inclusieve standaarden voor een essentiële verandering in de industrie zullen zorgen.

#OscarsSoWhite

In 2016 werd de hashtag #OscarsSoWhite trending, omdat er zo weinig diversiteit te zien was. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op een andere manier naar de Oscars werd gekeken. Ook door de massale demonstraties die in de VS gaande zijn tegen institutioneel racisme, komt Hollywood steeds meer onder een vergrootglas te liggen. Het is de hoogste tijd dat hier verandering in komt.

Bij de komende Oscaruitreiking zullen deze nieuwe richtlijnen nog niet gebruikt worden. Maar wanneer films vanaf 2024 kans willen maken op een Oscar, moet deze aan minstens twee van de vier voorwaarden voldoen. De voorwaarden gaan over casting en onderwerp, personeel achter de schermen, stage- en opleidingsmogelijkheden en marketing en publiciteit. Een stap in de goede richting dus.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.