Vance

#Saynothanks: Deze vijf vrouwen zijn klaar met seksuele intimidatie bij concerten

Ik kom redelijk vaak op metalfestivals, zegt Stephan. “Als je dan ziet wat een crowdsurfende vrouw allemaal moet verduren, daar draait je maag echt van om.”

Om die reden richtten vijf jonge Nederlandse vrouwen No Thanks op. Het is een initiatief om meer bewustzijn te creëren voor (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals voor zowel vrouwen als mannen.

Grijpgraag

Mede-oprichter van #Nothanks Mabel Zwaan (21) is flabbergasted door alle (media)aandacht voor het initiatief dat pas één dag bestaat. De actie werd in het leven geroepen na een tweet van de 23-jarige journalistiek student. Zij droop tijdens een concert van Future Islands in Paradiso huilend af tijdens de toegift.

Ik was er alleen, schrijft ze. “Een man merkte dat op en besloot me het complete concert lastig te vallen. Bij een van mijn favoriete bands.”

Het was niet de eerste keer dat Mabel werd lastiggevallen tijdens een concert. Eerder dit jaar verliet ze een concert op een festival vroegtijdig omdat een man naar haar borsten greep.

Niet alleen Mabel heeft slechte ervaringen, ook twintigers Jenny Janssens, Gracia Visscher, Patricia Kuiper en Jente Lammerts zijn klaar met (seksuele) intimidatie tijdens muziek-gerelateerde evenementen.

Stilzwijgend toezicht

De vijf zijn werkzaam in de muziekindustrie en kennen elkaar van Twitter en concerten. Filosofiestudent Jenny (23) werd tijdens het bewuste concert van Mabel op de hoogte gehouden. “Het was een heel goed concert, stuurde Mabel nog via WhatsApp. Op een gegeven moment moest ze echter een man ontvluchten in het publiek die aan haar zat. Hij achtervolgde haar. Wat ze het ergst vond was dat iedereen het zag gebeuren en niemand ingreep.”

De vijf vrouwen gaan vanwege hun werk vaker alleen naar concerten. In de sfeer van #MeToo besloot Mabel het dit keer te delen op Twitter. Ze ontving veel reacties, steun en verhalen over gelijksoortige ervaringen. “Het is geen uitzonderlijke situatie”, zegt Jenny. “Ik dacht ook: wat een klootzak, maar shit happens.”

Precies daar zit volgens Jenny het probleem. “Waarschijnlijk dacht iedereen dit tijdens het concert. Maar op een gegeven moment ben je er klaar mee. De tweet van Mabel leidde tot een discussie op Twitter. Toen dachten we: kunnen we daar niet iets mee beginnen?”

Bizar

De vijf vrouwen zochten online contact met elkaar, een appgroep werd opgericht en sinds donderdagavond is ‘dat balletje heel hard gaan rollen’. Het is bizar, zegt Jenny, én hoognodig: dat blijkt uit de massa positieve en negatieve reacties.

Hierover zegt de student dat ze merkt dat mensen moe zijn van het #MeToo-verhaal. “Ik kan me daar iets bij voorstellen maar wat wij doen is echt gericht op concertgangers. We willen meer mensen bewustmaken, posters maken en gesprekken aangaan met bands. Mensen moeten het normaler vinden er iets van te zeggen als mannen en vrouwen worden lastiggevallen.”

Maandag komen de vijf vrouwen van #Nothanks samen. Dat is dan voor het eerst. Hoewel de boodschap van het initiatief helder is, willen ze ook met iets concreets op de proppen komen. “Het is zo hard gegaan. Bands reageren gelukkig heel positief: zij denken dat dit iets is wat moet worden doorgezet. Dat willen we gaan doen.”