Je hebt nooit meer lauwe koffie als je de Ember mug gebruikt

Nu aan het lezen

Je hebt nooit meer lauwe koffie als je de Ember mug gebruikt

Je hebt nooit meer lauwe koffie als je de Ember mug gebruikt

Je maakt een beker thee, gaat verder waar je mee bezig was en vergeet dat je thee hebt gemaakt. Na (zelf in te vullen tijd) schrik je ‘wakker’ en kom je erachter dat je thee ijsthee is geworden. Dat probleem is verleden tijd!

Ontwerper Clay Alexander heeft een beker bedacht waarmee je de temperatuur van je drank precies kunt controleren. Met zijn bedrijf Ember heeft hij deze ‘Ember mug’ ontwikkeld, schrijft Inc.com. De sensoren in de beker kunnen je drankje opwarmen, warm houden (ongeveer 48 tot 65 graden) en afkoelen. Met Ember wil Alexander de manier waarop mensen consumeren vernieuwen. In dit geval door ze zelf de controle te geven over de temperatuur. 

Hoe werkt het?

Simpel. Met een touchscreen-knop achter het Ember-logo zet je de beker aan. Draai vervolgens aan het onderste gedeelte van de beker om de door jou gewenste temperatuur in te stellen. Door aan de bovenkant de beker in te drukken, ontstaat er een 360-gradenopening waardoor je kunt drinken. Dankzij de grote opening en het materiaal, roestvrij staal, heb je het gevoel dat je uit een keramische mok drinkt. Je drankje blijft twee uur op temperatuur als je deze meeneemt. Als je de oplader gebruikt, kun je constant genieten van de perfecte temperatuur.

Via een app op je telefoon en/of smartwatch kun je de temperatuur ook bijstellen, mocht je dit willen. Je kunt je beker ook een naam geven en instellingen per drankje opslaan zodat je deze snel opnieuw in kunt stellen.

ember app

Ontwikkeling

Een beker die je drankje op temperatuur houdt. Hadden we dat niet eerder kunnen bedenken? Dat is precies wat Alexander dacht. Hij bedacht deze mok al in 2010, maar er moest nog jaren gesleuteld worden aan design en technologie. Voor de technologie werden technici van Amazon en Nokia ingehuurd. Zij ontwikkelden de hardware voor de beker. Dit moest allemaal in de wand van de beker, waardoor het risico van overgewicht op de loer lag.

Vergeleken met de gemiddelde beker, had de eerste versie dan ook last van een vergevorderd stadium van obesitas. Dit werd verholpen in een paar jaar. Nu heeft de beker een normale grootte, met een inhoud voor 350 milliliter.

Ontwerpers (die ook koptelefoons voor Beats by Dre maakten) hebben geholpen de beker een zo minimalistisch mogelijke uitstraling te geven. Er zijn geen knoppen of draadjes meer te zien. “Niemand wil het gevoel hebben dat hij zijn koffie uit een stuk technologie drinkt”, aldus Alexander. Verder werd de beker getest op veiligheid en smaak. Je wilt tenslotte geen koffie met een tech likeurtje.

ember mug

Prijs

De beker kost 150 dollar, dat is omgerekend zo’n 140 euro. Hij is tot nu toe helaas alleen verkrijgbaar in de VS bij 100 Starbucks-filialen en je kunt hem bestellen via embertech.com.

De ontwikkeling van de beker is onder andere betaald door crowdfunding. Grote investeerders en beroemdheden, als StubHub CEO Scott Cutler, Roc Nation CEO Jay Brown, Demi Lovato en twee derde van de Jonas Brothers hebben geld gegeven om de beker te ontwikkelen.

Toekomst

Volgens Alexander is dit nog maar het begin. Misschien lijkt een oplossing voor dit probleem niet gelijk enorm dringend. Maar deze technologie kan volgens Alexander ook op veel andere manieren handig zijn. In de toekomst wil hij zijn bedrijf uitbreiden door verschillend servies met dezelfde mogelijkheden te ontwikkelen. Denk aan borden, kommetjes en baby flesjes… en wie weet is warm bier straks ook verleden tijd!

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.