Vance

Nooit meer wassen: hebben we straks maar één kledingstuk in onze kast?

De één laat het misschien nog door zijn moeder doen, terwijl een ander zelf een paar keer in de week doet: wassen. We hebben tenslotte schone kleding nodig. Maar wist je dat wassen ontzettend belastend is voor het milieu? Het kost veel water en energie. En niet alle wasmiddelen zijn biologisch afbreekbaar.

Daar zag de 26-jarige Jasna Rok een kans in. De Belgische dame combineert technologie met mode. Als het aan Jasna ligt, hebben we straks allemaal slechts één kledingstuk. Maar dan wel eentje die van kleur en vorm verandert, naar onze stemming.

De Belgische is al goed op weg. Ze studeerde in 2015 af aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Inmiddels heeft ze modeshows tot in India en is ze uitgenodigd voor een gesprek bij Nasa.

Virtuele modeshows

Haar modeshows zijn niet zoals je ze normaal voorbij ziet komen. Om haar shows te bekijken, zijn VR-brillen nodig en er wordt gewerkt met hologrammen.

Aan het Parool vertelt Jasna: “We leven dan wel in een digitaal tijdperk, maar in de modewereld is daarvan nog weinig te merken. We moeten nog meer kijken hoe technologie en mode aan elkaar gekoppeld kunnen worden.”

Ontwikkelingen

Als het aan Jasna ligt, gaat er de komende tijd een hoop veranderen wat betreft kleding en technologie. Ze werkt op dit moment met haar team samen met verschillende onderzoekers. Zo heeft ze samen met de universiteit van Cambridge in Engeland een stof ontwikkeld met speciale inkten. Als je de kleding aantrekt, verandert het van kleur.

Maar dat is niet het enige. Want ze heeft ook al een jurk gemaakt met ultradunne elektronica en sensoren. Deze reageren op hersengolven en laten patronen verschijnen of verdwijnen. Ook is ze bezig met het ontwikkelen van textiel waarbij nanotechnologie tot in de diepste vezels zitten. Hierdoor wordt het textiel waterafstotend en kun je er dus rustig een glas rode wijn overheen gooien.

Op dit moment werkt ze aan een sjaal van gerecycled materiaal dat water en olie afstoot. Het is volledig geur- en bacteriewerend, waardoor je het dus nooit hoeft te wassen. Dat is vooral ideaal voor horecagelegenheden en hotels. Zo hoeven tafelkleden en beddengoed nooit meer gewassen te worden. En dat maakt het een stuk beter voor het milieu.

Milieu

Volgens Jasna is mode een van de vervuilendste industrieën. “Productie en transport van kleding vereisen heel veel brandstof en water. Er zijn zelfs afvalbergen van onverkocht textiel. En dan hebben we het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden.”

De 26-jarige wil mensen duidelijk maken dat het zo niet langer kan en dat we slimme stoffen kunnen maken die je nooit meer hoeft te wassen. Een ideaalbeeld voor Jasna zou kleding zijn dat steeds met je mee verandert. “Dan heb je maar één kledingstuk in je kast nodig.”

Vorig jaar stond Jasna op het podium om over haar innovaties te vertellen tijdens TEDxRotterdam. Deze kun je hier bekijken om nog meer geïnspireerd te raken door deze dame: