Voor Het Kiezen laat je nadenken over de mening van een ander omtrent de verkiezingen - Vance

Nu aan het lezen

Voor Het Kiezen laat je nadenken over de mening van een ander omtrent de verkiezingen

Voor Het Kiezen laat je nadenken over de mening van een ander omtrent de verkiezingen

Wanneer ik aan iemand uit mijn omgeving vraag: “Weet je al wat je gaat stemmen?” zeggen 9 van de 10 mensen: “Nee, geen idee”. Een keuze maken is en blijft lastig en al helemaal als het gaat om wie het land gaat besturen. De meeste zwevende kiezers blijven hangen in hun filterbubbel en kiezen hoogstwaarschijnlijk de partij met de standpunten die het beste aansluit bij hun wereldbeeld.

Aan de ene kant heel logisch natuurlijk, maar wat als we nou ook eens luisteren naar de ander? Diegene met juist de tegenoverstelde mening? Zo dacht NOS op 3 ook en lanceerde de site ‘Voor Het Kiezen’. Door vijf stellingen te beantwoorden, afgeleid van de Stemwijzer, krijg je daarna iemand te horen die het niet met je eens is.

“We horen graag wat we willen horen. Beantwoord stellingen bij de onderstaande topics en luister naar de mensen die zeggen wat je misschien niet wil horen”, schrijft NOS op 3 op de site.

Voor Het Kiezen

Voor de online special reisde NOS op 3 door het hele land en vroegen zij de mening van mensen tussen de 18 en 35 jaar. Uit elke uithoek van Nederland komt wel iemand aan het woord. De stellingen over de thema’s onderwijs, migratie, normen en waarden, klimaat en ontwikkelingshulp sluiten aan bij de belevingswereld van de jonge stemmers. Het doel van het project is om niet je eigen mening bevestigd te krijgen, maar om juist na te denken over wat een ander vindt. En het werkt.

Het leenstelsel

Op de stelling ‘Het leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft, de studiebeurs moet terugkomen’ beantwoordde ik de stelling in eerste instantie met eens, maar na het horen van de mening van de 18-jarige Mattias uit Maastricht, moest ik weer even twee keer nadenken.

“Ondanks dat ik student ben, ben ik niet tegen het huidige leenstelsel want het is een goede stimulans om een opleiding af te maken en niet steeds te switchen tussen meerdere opleidingen”, zegt Mattias. Een andere student, Emre, is ook van mening dat het leenstelsel behouden moet blijven: “Het is oneerlijk dat mensen zonder kinderen meebetalen aan mijn studie.”

Dus, ben jij ook nog één van die vele zwevende kiezers? Luister dan ook eens naar wat anderen te zeggen hebben op de site ‘Voor Het Kiezen’.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.