Obese vrouwen lopen een hoger risico op baby's met geboorteafwijking - Vance

Nu aan het lezen

Obese vrouwen lopen een hoger risico op baby’s met geboorteafwijking

Obese vrouwen lopen een hoger risico op baby’s met geboorteafwijking

Dat overgewicht tot gezondheidsrisico’s kan leiden, was al bekend. Uit een Zweeds onderzoek blijkt echter dat deze risico’s ook invloed kunnen hebben op de baby’s van obese zwangere vrouwen.

Het grootschalige onderzoek geeft aan dat baby’s van obese vrouwen risico lopen op hartafwijkingen, verminking van genitaliën of ledematen, en afwijkingen van het spijsverteringsstelsel.

Kans op gezondheidsrisico’s

Dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat er een direct verband is tussen obesitas en geboorteafwijkingen. Niet alleen obesitas (BMI van 30 of hoger) maar ook overgewicht (BMI tussen 25 en 29) kan risico’s met zich brengen. Baby’s van vrouwen met overgewicht lopen vooral in het eerste jaar van hun leven een grotere kans op gezondheidsrisico’s. De data zijn gebaseerd op 1.2 miljoen geboortes in Zweden tussen 2001 en 2014. Bij 43,550 baby’s werden grote afwijkingen geconstateerd.

Martin Neovius, epidemiologist bij het Karolinska Instituut, vertelt: “Wat betreft het risico, is het beter om een normaal gewicht te hebben dan overgewicht of obesitas.”

Levensstijl

Het risico op afwijkingen is heel klein bij vrouwen die slechts een beetje zwaarder dan normaal gewicht zijn. Onderzoekers raden zwangere vrouwen daarom ook aan om bij geplande zwangerschappen eerst het gewicht op peil te krijgen. De onderzoekers raden vrouwen aan meer moeite te steken in het aannemen van een gezonde levensstijl. Zelfs de stap van ernstige obesitas naar milde obesitas kan voordelen opleveren voor de baby.

Overgewicht kan voor veel risico’s zorgen tijdens een zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Vrouwen met overgewicht nemen vaak minder supplementen met foliumzuur in, welke beschermen tegen bepaalde geboorteafwijkingen. Het onderzoek beschrijft ook andere zaken die invloed kunnen hebben op de baby. Het hormoon niveau, ontstekingen en een minder efficiënte overdracht van voedingsmiddelen naar de placenta kunnen een rol spelen bij de gezondheidsrisico’s.

Groot probleem

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem in de wereld. Het aantal vrouwen met een BMI van boven de 35 is in tien jaar verdubbeld van 50 naar 100 miljoen. En dit geldt niet alleen voor andere landen maar ook voor Nederland. Uit CBS cijfers blijkt dat maar liefst 49,2% van de Nederlandse volwassenen last heeft van overgewicht. Tijd om toch maar eens dat patatje over te slaan.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.