Tips om een ochtendpersoon te worden van een voormalige nachtbraker

Nu aan het lezen

Tips om een ochtendpersoon te worden van een voormalige nachtbraker

Tips om een ochtendpersoon te worden van een voormalige nachtbraker

Het is donker. Alles buiten mijn deken is ijskoud. Mijn ogen vallen dicht maar de wekker blijft afgaan. Het enige wat mijn ogen opent is het felle licht van mijn smartphone, zeg ik tegen mezelf als ik me direct bij opstaan een feed van Instagram, Facebook en Twitter toesta.

Een regenbui komt eraan, ik heb drie nieuwe likes en waar zijn in hemelsnaam mijn sokken? Koffie. Nu.

Moeheids-kater

Ik ben het type mens dat langzaam wakker word. Ik kijk uit naar een lange treinrit die nog gaat komen en het warme bakje pleur dat op de plek van bestemming op mij wacht. Ik moet eerder naar bed, zeg ik mezelf elke ochtend. Maar ’s avonds komt juist die impuls, de rust om dingen te doen, klusjes af te maken of mateloos te relaxen. En ja, dan is vroeg naar bed gewoon niet zo’n aantrekkelijk alternatief.

Omdat ik vastbesloten ben meer tijd fit door te brengen én daarmee een plezieriger mens voor mijn omgeving te zijn (een ochtendhumeur kan zomaar uitmonden in chronische moe- en bitsheid), zoek ik naar manieren hoe ik een ochtendpersoon kan worden

De beste tip die ik tegenkwam: koffie, licht en iets om te doen. Het zijn de woorden van John Zeratsky in dit artikel op medium.

1. Koffie

photo-1458872590620-5056e3311cad-1

De cafeïne is leuk, zegt Zeratsky, maar dat is niet de kern van het wakker worden met een bakkie. Door uitgebreid de tijd te nemen voor het bereiden van je kopje, lees: geen Senseo of Nespresso, maar te kiezen voor een ouderwetse filtervariant – het liefst één die 5 minuten nodig heeft om door te druppen – houd je jezelf bezig in de ochtend en vergrijp je je niet aan het checken van je mail, blik op Twitter, of beiden.

In plaats van onproductief zijn, ben je zen bezig met een proces. En heb je een lekker kopje koffie aan het eind.

2. Licht

photo-1462003627669-87bee17e0b4e

Onderschat niet de functie van licht in het proces van wakker worden. “We zijn zo geprogrammeerd dat we wakker worden zodra het licht wordt en gaan slapen als het donker is. Maar helaas is het niet de realiteit dat we pas wakker worden als de zon op komt. Dus heb je kunstmatig licht nodig. Een gouden tip: zet je licht aan zodra je wakker wordt.

3. Doe iets

07d615e0

Iets te doen hebben, maakt deel uit van productief wakkert worden. Maar het is ook de reden waarom je vroeg wakker wordt. Bewegen is een perfecte ochtendactiviteit. Maar ook het doen van de afwas, strijken van shirts of het opruimen van je appartement laat je productief voelen voordat je de dag bent begonnen.

De echte oplossing

Leuk en wel tips om fris wakker te worden, maar wat doe je met moeheid die overblijft als je de wekker op een onmenselijk tijdstip zet? Wees als nieuwbakken ochtendpersoon eerlijk over de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, en de hoeveelheid slaap die je pakt. Ik voel me persoonlijk op mijn best met zo’n 8 uur slaap (en soms zelfs 10). De realiteit is dat ik vaak maar zo’n 6 á 7 uur slaap. De oplossing: eerder naar bed. Helaas.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.