Olympische Spelen 2016: Wat Rio niet wil dat je ziet - Vance

Nu aan het lezen

Olympische Spelen 2016: Wat Rio niet wil dat je ziet

Olympische Spelen 2016: Wat Rio niet wil dat je ziet

Van 5 tot en met 21 augustus 2016 vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië plaats. In het Olympische Dorp worden alle sporters goed gezorgd. Ook alle supporters en fans krijgen de mooiste delen van Rio te zien. Maar wat daarbuiten gebeurt, houdt Rio letterlijk achter een grote muur.

De afgelopen jaren heeft Rio zijn best gedaan om veel dingen te verbeteren. Bijvoorbeeld het OV en zijn er grote hotels bijgekomen. Maar voor deze nieuwe voorzieningen moest plaats gemaakt worden. Ook wil de overheid niet dat de sporters en fans de minder goede kant van de stad zien. Zo worden huizen van arme mensen in de buitenwijken vernietigd, zodat ze niet in het zicht van toeristen zitten. Vox ging naar Rio en maakte er een reportage over.

Het is niet de eerste keer dat de overheid van Rio de armen buiten het zicht van toeristen verplaatst. De stad heeft de afgelopen jaren veel grote buitenlandse events georganiseerd, bijvoorbeeld de WK voetbal in 2014. Ook hierbij werden grote delen van favela’s weggevaagd. Deze maatregelen hebben geleid tot het schenden van rechten, als het gaat om mensen- en eigendomsrechten.

77.000 mensen

Sinds 2009 zijn er 77.000 mensen gedwongen om hun huis te verlaten. Ondanks dat sommigen een legale vergunning voor hun huis hadden, moesten ze alsnog tegen hun wil in ergens ver buiten de stad wonen. Dit resulteerde in sommige gevallen in protesten.

De inwoners van Rio kunnen zeker profiteren van de grote bedragen die zijn uitgegeven aan het verbeteren van het OV. Maar ook deze keer worden de bedragen die eigenlijk bedoeld zijn om de armen te ondersteunen, uitgegeven aan gebouwen die hun zicht verminderen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.