De hobbels in creatieve processen die iedereen kent (zo ga je er mee om)

Nu aan het lezen

Dit zijn de hobbels in creatieve processen die iedereen kent

Bron: Christoph Niemann in Sunday Sketching

Dit zijn de hobbels in creatieve processen die iedereen kent

Hoewel sommige genieën erbij zweren, is het gevoel een outsider te zijn niet altijd een prettige. Een van de voornaamste redenen waarom ik schrijf, is omdat ik herkenning wil bieden. We schreeuwen onze flaws en onzekerheden dan wel niet van de daken, maar kunnen dit op subtiele wijze stoppen in creatief werk. Het gevolg is een fijne ronde cirkel waarin niemand zich vreemd, dom of curieus voelt.

Christoph Niemann, illustrator wiens werken onder meer verschenen in New York Times en Wired, is maar al te goed bekend met onzekerheden en chaos die gepaard gaan met creatieve processen.

Lightsabors

Elke zondag gaat hij zitten achter zijn tekentafel met niets meer dan wat dagelijkse objecten. Van tevoren heeft hij geen idee wat hij zal maken. Het werk komt tot leven als hij aanschuift. Zo wordt een kwast een frivool jurkje, en markers verbazingwekkende lightsabors.

brushgirl2sm-498x498

Stuk voor stuk fantastische werken die hij bundelde onder de noemer Sunday Sketches. Maar hoe hij er op komt is een ander verhaal.

Onzekerheden

In een productie waarin hij de draak steekt met de gekke creatieve processen voorafgaand aan een illustratie, legt hij uit wat iedereen herkent.

Zo zegt hij: “Vertrouwen op vakmanschap en routine is een stuk minder sexy dan het zijn van een artistiek genie. Maar het is een uitstekende manier om niet door te draaien.”

Een van de andere troubles waar Niemann mee zit, is het idee dat succes tijdelijk is. “Op dit moment ben ik druk, maar ik ben me bewust van het feit dat het feest heel snel kan beëindigen.”

Geld

De gouden tip van Niemann? Voldoen aan de vraag dat zijn werk goed is, door zich precies daarop te focussen. “Goed werk leveren en je daarop focussen is moeilijk, ook in de beste omstandigheden. Maar het wordt nagenoeg onmogelijk als je tegelijkertijd ook nog moet nadenken over geld.”

Niemann noemt dingen als budgetten en geld terwijl je in het midden van creatieve draaikolk zit, ‘creatief gif’. En daar ben ik het volmondig mee eens. Het loont, zegt hij, eens een berekening te maken van wat er precies in komt en uitgaat. Los van een check halverwege de maand (is het nu wél tijd om te stressen?!) kan je daarmee het geldprobleem los maken.

Benieuwd naar meer tips en de fantastische bijbehorende illustraties? Bekijk dan de hele Sunday Sketch productie. Herkenning voor al je gekke twijfels gegarandeerd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.