Lopen in New York in het eerste ondergrondse park ter wereld

Nu aan het lezen

In 2018 loop je in New York in het eerste ondergrondse park ooit

In 2018 loop je in New York in het eerste ondergrondse park ooit

Er zijn verschillende manieren om van verlaten, verwaarloosde plekken een hippe nieuwe bestemming te maken. Het is vaak zelfs een deel van de charme van een wereldstad zoals Berlijn of Amsterdam.

Metrostation

In New York gaan ontwerpers een stapje verder dan een café met een rauw en industrieel tintje. Ze transformeren een verlaten ondergronds metrostation in de Lower East Side buurt in Manhattan naar een enorm stadspark.

ondergronds park

Het concept is een antwoord op de vraag hoe de stad meer groen kan verwerken tussen alle bebouwing.

Het wordt een openbaar park ter grote van één hectare (4000 vierkante meter) met daarin bomen, planten, zitjes en kunst. Het is naar verluid het eerste ondergrondse park ter wereld.

Hoewel het stukje ondergrondse groen nog niet eens bestaat, is er al wel een website in de lucht én staan de openingstijden vast: van 11 uur ’s ochtends tot 17:00 uur ’s middags ben je over twee jaar welkom. Virtueel kan je nu al een indruk krijgen wat je te wachten staat en is er de mogelijkheid te doneren.

Toestemming

Plannen voor de ‘Lowline’ werden al in 2011 aangekondigd. Sindsdien hebben zijn al twee Kickstarter campagnes gestart om het project te financieren. De stad New York heeft nu officieel toestemming gegeven voor de bouw van het project.

Community

Bedenkers James Ramsey en Daniel Barasch hebben de volledige controle over de ruimte in handen en mogen hun design naar eigen inzicht ontwikkelen. Om het project uit te voeren en alles te kunnen bouwen, moeten ze wel zo’n 60 miljoen dollar verzamelen.

Lowline-secondary

“De transformatie van een oude, vergeten station naar een dynamische culturele ruimte voor de 21e eeuw is écht een New Yorks verhaal”, aldus Barasch tegen Dezeen. “We weten dat met behulp van de gemeenschap en de stad de Lowline een unieke, inspirerende omgeving kan worden waar iedereen van geniet.”

Succes

De zogeheten Lowline is een omgekeerde versie van de High Line, dat opende in 2009 naast een reeks andere ongebruikte stukken rails aan de andere kant van Manhattan. Dit is nu een enorme trekpleister voor toeristen.

De organisatie hoopt de onderhandelingen met ontwikkelaars en buurtorganisatie tegen het einde van 2017 te voltooien en het park het daaropvolgende jaar te openen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.