Deze garage is het Beste Gebouw van Nederland 2016

Nu aan het lezen

Deze ondergrondse garage is het Beste Gebouw van Nederland 2016

Deze ondergrondse garage is het Beste Gebouw van Nederland 2016

Bij een ondergrondse garage denk je niet meteen aan een mooi gebouw. De betonnenmuren geven nou niet echt een gezellige sfeer aan het geheel. Toch is deze garage in Katwijk aan Zee door de jury van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 en het publiek gekozen. En dat is om de volgende reden.

De garage ligt onder de duinen aan het strand. Het is in Nederland een nieuwe traditie om te ‘bouwen met natuur’. Deze garage is een voorbeeld hiervan en is een antwoord op de stijgende zeespiegel en het behouden van een ‘kwaliteitsrijke kust’, volgens de jury.

“De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust”, zegt juryvoorzitter Hanneke Groenteman. De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt, meldt Gebouw van het jaar.

Bewonderenswaardig

De uitstraling van de boulevard is door de ondergrondse garage hetzelfde gebleven. Ook kunnen door de parkeermogelijkheden meer mensen de stad bezoeken en dat komt weer ten goede aan de economie. Dit allemaal samen vindt de jury bewonderenswaardig, ook omdat veel architecten het bouwen aan de kust, zonder dat het ten koste van het landschap gaat, niet aandurven.

Elk jaar wordt er een Beste Gebouw van het Jaar gekozen. Dit was de 11e editie. De jury bestond uit Hanneke Groenteman (journalist en programmamaker), Roelof Bleker (Dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Mels Crouwel (architect en partner Benthem Crouwel), Ronald Huikeshoven (directeur AM), Reimar von Meding (architect en partner KAW architecten) en Maaike Westinga (architect en partner TenBrasWestinga Architecten).

Gedurende vijf weken kon het publiek stemmen op zijn favoriete gebouw van Nederland. In drie categorieën kon het publiek op acht genomineerden kiezen. In totaal hebben 5300 mensen op hun favoriete gebouw gestemd. De ondergrondse garage in Katwijk aan Zee werd ook door het publiek gekozen. Mocht je alle genomineerden willen zien, dan kan dat hier.

2-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_uitgang-voetgangers-boulevardsmall2 3-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_aandacht-voor-herkenningsmall2 4-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_stijgpunten-hoofdentreessmall2 5-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_zuidelijke-entreesmall2 6-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_entrees-in-het-duinlandschap-opgenomensmall2 7-Ondergrondse-Parkeergarage-Katwijk-aan-Zee_overzicht1

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.