Onderzoek bewijst: Nederlanders te pessimistisch over dementie

Nu aan het lezen

Onderzoek wijst uit: Nederlanders zijn te pessimistisch over dementie

Onderzoek wijst uit: Nederlanders zijn te pessimistisch over dementie

Wegkwijnend in verpleeghuizen, dat is het beeld dat de meeste Nederlanders hebben van mensen met dementie, een verzamelnaam voor een tal van ziektes waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een schrikbeeld van mensen die zich niet meer herinneren wie hun kinderen zijn, wilsonbekwaam zijn en incontinent.

Onzin, zeggen wetenschappers die aan de bel trekken: slechts in een klein deel van de gevallen is het daadwerkelijk zo slecht met mensen gesteld. In een vierluik van Nieuwsuur over dementie beschrijven onderzoekers misvattingen rondom de ziekte en worden mensen gevolgd met dementie die met wat hulp van naasten zelfstandig kunnen wonen en een goed leven leiden.

Media beschrijven vaak alleen de laatste fase van de ziekte zeggen de wetenschappers: een fase die veel mensen met dementie nooit zullen bereiken omdat ze overlijden aan andere kwalen, net als mensen zonder dementie, aldus Nieuwsuur.

Dementievriendelijk

Zo’n zeventig procent van de Nederlanders denkt dat mensen met de diagnose dementie niet alleen thuis kunnen wonen. Toch woont in werkelijkheid het merendeel van de naar schatting ruim 270.000 mensen met dementie thuis, een derde van hen woont zelfs alleen, aldus het onderzoek van Ipsos dat werd gedaan in opdracht van Nieuwsuur.

De misvatting zorgt voor meer dan vooroordelen: ze staan een dementievriendelijke samenleving in de weg, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en hoofd van het Alzheimer Centrum van het Nijmeegse Radboudumc. “Die beelden maken dat we nog steeds als samenleving denken: Ja, maar dat zijn toch wel heel gestoorde mensen, allemaal superzielig en daar moeten we toch eigenlijk niet te veel mee te maken hebben.”

Verontrustend

Rikkert noemt het verontrustend dat zoveel Nederlanders geen idee hebben hoe goed mensen met een dementie nog kunnen functioneren. “Dat zijn ze niet allemaal, maar heel veel wél.”

Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam, noemt het van groot belang om te schetsen dat leven met dementie ook vaak heel goed mogelijk is: “Dat mensen met dementie gewone mensen zijn, met gewone behoeften. Die ook graag leuke dingen willen doen en goede relaties willen hebben. En dat die misschien eens iets vergeten of hulp nodig hebben.”

Nieuwsuur start het vierluik over dementie op maandag 8 januari, 22.00 uur, NPO 2

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.