Onderzoek: Hoeveel minder risico jij loopt op ziektes dankzij sport - Vance

Nu aan het lezen

Onderzoek: Hoeveel minder risico jij loopt op ziektes dankzij sport

Onderzoek: Hoeveel minder risico jij loopt op ziektes dankzij sport

Of je nu dagelijks met een glimlach de sportschool betreedt of met moeite de fiets pakt: het blijkt dat elke inspanning om jezelf van je luie stoel te houden, loont. Een beetje bewegen, is hoe dan ook beter dan helemaal niet sporten. Want een beetje beweging zorgt al voor minder risico’s op hart en vaat ziekten en kanker.

Uit een Brits onderzoek blijkt verder dat hoeveel je sport en hoe je het indeelt weinig verschil maakt in het dalen van deze risico’s. Wetenschappers concluderen dit op basis van de data over de gezondheid van ongeveer 64.000 volwassenen.

Wereldgezondheidsorganisatie

Pas geleden kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met een sportadvies voor mensen tussen de 18 en 64 jaar. Het advies: wekelijks 150 minuten van matige beweging, 75 minuten zwaardere, intensieve beweging of een combinatie van die twee.

Wat telt als ‘matige beweging’ en ‘intensieve beweging’ verschilt van persoon tot persoon. Maar over het algemeen is ‘matige beweging’ bijvoorbeeld naar je werk of de supermarkt fietsen en wandelen. Voorbeelden van ‘intensieve beweging’ zijn voetbal, boxen of spinning.

Onderzoek

De onderzoekers vroegen zich af wat precies het verschil maakt en wat er gebeurt als je het niet haalt om aan je portie beweging te komen. Om daar achter te komen hebben ze data verzameld van ongeveer 64.000 mensen. Deze hebben ze in categorieën verdeeld, gebaseerd op hoeveel ze sporten.

Ongeveer 45 procent was man en de gemiddelde leeftijd was 58,6 jaar. 62 procent vulde de niet actieve categorie, 22 procent was niet efficiënt actief. Ze sporten wel, maar niet zoveel als wordt aanbevolen door de experts. Maar 11 procent werden als actief gezien, zij voldeden aan de aanbevelingen. De overgebleven paar procent werden gezien als ‘weekend warriors’: mensen die enkel in het weekend sporten.

Daarna hebben de onderzoekers bijgehouden hoeveel mensen overleden in de verschillende groepen en waaraan. Met name overlijden aan ziektes aan hart -en bloedvaten en kanker werden bijgehouden omdat dit de meest voorkomende doodsoorzaken zijn. Maar het was ook een kans om te kijken naar andere factoren als roken, leeftijd, sociaal economische status en andere ziekten.

Resultaten

In vergelijking met die totaal niet actieve groep, komen alle mensen die ook maar een klein beetje actief zijn er beter vanaf. De niet efficiënte sporters hebben een risico verlaging van 31 procent, de ‘weekend warriors’ 30 procent en de echt actieve mensen 35 procent.

De conclusie van dit motiverende onderzoek: al heb je maar een half uurtje tijd in de week, een beetje sporten loont. Het idee ‘dit heeft toch geen zin’, kan je met je zak chips weggooien. Science says it: zelfs heel weinig beweging draagt bij aan een lager risico op ziektes!

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.