Onderzoek toont aan hoe thuis werken productief kan zijn - Vance

Nu aan het lezen

Onderzoek toont aan hoe thuis werken productief kan zijn

Onderzoek toont aan hoe thuis werken productief kan zijn

Thuis werken kan heel leuk zijn: lekker op de bank met de laptop op schoot, en je eigen kop koffie binnen handbereik. Het scheelt je ook tijd die je anders kwijt bent aan heen en weer reizen en stilstaan in de file tijdens de spits.

Maar thuis werken is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je raakt snel afgeleid en ervaart de druk van echt ‘moeten werken’ niet zoals je die op kantoor ervaart.

Een recent onderzoek toont aan dat een succesvolle thuiswerkdag volledig ervan afhangt hoe je thuis te werk gaat. Het verslag van het onderzoek laat zien dat je het meest effectief thuis kan werken als je de behoeftes van zowel het bedrijf als jezelf in acht neemt. Aldus Dr. Tammy Allen, co-auteur van het onderzoek:

“There are a variety of factors to consider, such as job responsibilities, individual desires and capabilities, and organizational needs and practices.”

Het onderzoek toont aan dat thuis werken vooral een positieve werking heeft als het aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo blijkt een balans tussen thuis werken en face-to-face contact op kantoor een must, vooral in de beginfase van een project. Het hebben van vrijheid in het kiezen wanneer je thuis mag werken en wanneer op kantoor, draagt ook bij aan de productiviteit.

Toch geeft het onderzoek aan dat er altijd nog nadelen vastzitten aan thuis werken; de grenzen tussen privé- en werktijd vervagen, lange uren kunnen al snel resulteren in overuren en misschien wel het grootste nadeel: een gebrek aan contact en interactie met collega’s. Advies van de onderzoekers?

“ensure that remote workers are carefully selected and … that opportunities for interactions with coworkers are provided.”

Al met al komt het er dus op neer dat er een gezonde balans moet zijn tussen thuis werken en interactie op kantoor. De perfecte werkvloer? Die bestaat helaas niet, aangezien er aan alles voor- en nadelen hangen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.