Het water dat wij elke dag drinken zou weleens helemaal niet zo gezond kunnen zijn. Wetenschappers van Orb Media onderzochten monsters van kraanwater en deelden hun resultaten met the Guardian. Hieruit blijkt dat maar liefst 83% van de onderzochte kraanwater samples in bepaalde mate plastic kunststofvezels bevat.
Onderzoek
In de Verenigde Staten werd in 94% van de onderzochte monsters plastic gevonden. Deze deeltjes zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien en worden ook wel microplastic genoemd. In Europese landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd in 72% van de monsters plastic aangetroffen. Dit betekent niet meteen dat wij gevaarlijk veel plastic drinken. In de Verenigde staten zaten er gemiddeld 4.8 deeltjes in een sample flesje water van 500 ml, in Europa werden er slechts 1.9 deeltjes aangetroffen in de samples.
Het onderzoek toont aan dat microplastic besmetting overal in het milieu voor kan komen. Vorige studies waren vooral gericht op besmetting in de oceaan, welke suggereren dat we plastic tot ons nemen via de zeedieren die wij eten. “We hebben genoeg data die aangeven dat het een impact heeft op dieren,” vertelt microplastic expert Dr. Sherri Mason, “Als [plastic] het dierenrijk beïnvloedt, hoe kunnen wij dan niet denken dat het ook op ons een impact kan hebben?”
Gezondheidsrisico’s
Een onderzoek in Ierland toonde ook aan dat daar vaak plastic vezels in kraanwater voorkomen. Het is echter tot noch toe onbekend of dit een invloed heeft op de menselijke gezondheid. “Om precies die reden moeten wij uit voorzorg hier onmiddellijk moeite in steken, zodat wij erachter kunnen komen wat de echte risico’s zijn”, aldus Dr. Anne Marie Mahon, onderzoeker bij Orb Media.
De zorg is vooral hoe groot de plastic deeltjes zijn. Als de vezels er zijn, is de kans er ook dat er minuscule nano-deeltjes in zitten die onmeetbaar zijn, vertelt Mahon. Zodra een deeltje zo klein is als een nanometer kunnen ze celwanden penetreren en dus ook organen. “Dat is zorgelijk”, geeft de onderzoeker aan. De deeltjes die voor het onderzoek van Orb Media werden onderzocht, zijn 2,500 keer groter dan een nanometer. Deze deeltjes zijn dus te groot om een risico te vormen. Deze plastic vezels kunnen echter ook kleinere deeltjes herbergen en dat kan wel gevaarlijk zijn. Een zorg die hierbij komt is dat microplastics ook bacteriën uit het riool aan kunnen trekken.
Plastic in je bier
Het is de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat plastic besmetting zich voordoet op globale schaal. Er werden in Duitsland zelfs plastic vezels ontdekt in het bier van 24 verschillende merken. Ook in honing en suiker troffen zij plastic aan. In 2015 ontdekten onderzoekers in Parijs zelfs dat plastic letterlijk uit de lucht komt vallen. Dit betekent dus dat we niet alleen plastic deeltjes drinken en eten, maar het ook inademen. Genoeg redenen om meer onderzoek te doen, het liefst zo snel mogelijk.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er goed gekeken moet worden naar de huidige filtersystemen voor kraanwater. Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe wij omgaan met plastic afval, zo vertelt Mahon: “We hebben plastic nodig in ons leven, maar het zijn wij die schade aanrichten door het op roekeloze manieren weg te gooien.”