Onderzoek: vrijwel alle partners enthousiast over extra geboorteverlof

Nu aan het lezen

Onderzoek: vrijwel alle partners enthousiast over extra geboorteverlof

Onderzoek: vrijwel alle partners enthousiast over extra geboorteverlof

Goed nieuws voor iedereen die na 1 juli kinderen krijgt: vanaf dan mogen partners vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. En daar blijken partners behoorlijk enthousiast over te zijn. Volgens onderzoek van 24Baby.nl onder 1.000 aanstaande vaders en co-moeders wil maar liefst 96 procent van de partners van zwangere vrouwen gebruikmaken van die nieuwe regeling. Opvallend is dat het overgrote deel het extra verlof ondanks het enthousiasme nog niet heeft aangevraagd.

Er zijn behoorlijk wat verschillende redenen te bedenken om extra geboorteverlof aan te vragen. Je moet misschien nog even wennen aan je nieuwe rol in het leven, je wil je partner ondersteunen met de zorgtaken of gewoon langer genieten van je nieuwe kind of partner.

Die redenen worden dan ook allemaal genoemd om extra geboorteverlof op te nemen, met het ondersteunen van de partner als belangrijkste reden. Maar liefst 76,9 procent van de respondenten geeft aan om die reden extra verlof op te willen nemen. Ruim de helft wil wennen aan zijn of haar nieuwe rol als ouder en ongeveer een kwart wil als gezin samen zijn. Nog eens 30 procent zegt extra verlof te willen voor een gelijke verdeling in de zorgtaken.

Advies: solo-zorg

Het is dus niet vreemd dat veel partners het extra verlof op willen nemen. Ruim de helft wil dat echter wel verspreid doen. Daardoor heb je minder last van een hoge werkdruk als je terugkomt en is het inkomensverlies beter op te vangen.

Ilze Smit, projectleider ‘betrokken vaderschap’ bij kenniscentrum Rutgers, adviseert verder om te zorgen dat je tijdens het verlof alleen voor de baby zorgt. “Wij adviseren dat partners het verlof opnemen na het zwangerschapsverlof van de moeder, en dan alleen zorgen voor de baby. Door deze solo-zorg krijgen beide ouders de kans om vertrouwd te raken met de baby.”

Opvallend is echter dat nog weinig partners het extra verlof al hebben aangevraagd. Dit geldt voor slechts 18 procent. De belangrijkste reden is dat het lastig kan zijn om dit met de werkgever te bespreken. Die zorg is overigens onterecht, blijkt uit het onderzoek: 93 procent van de partners die het verlof al hebben aangevraagd, zegt dat de werkgever neutraal of positief reageerde.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.