Het hebben van een onrustige huid is vreselijk. Het liefst verberg je de pukkels onder lagen make-up, ook al weet je dat dit alleen maar averechts werkt. Acne kan voor veel jongeren een behoorlijke onzekerheid met zich meebrengen. Ze verbergen hun gezicht het liefst en vinden het moeilijk om sociaal te zijn. En dat kan ervoor zorgen dat ze sociaal-geïsoleerd raken. Op deze manier komen jongeren in een negatieve spiraal terecht, waardoor depressies op de loer liggen.
Onderzoekers van de British Journal of Dermatology hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar mensen met acne. 124.427 mensen mét, en 1.731.608 zonder acne werden vijftien jaar lang gevolgd. De respondenten waren zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 7 tot 50 jaar.
Depressie als gevolg
De onderzoekers kwamen erachter dat 18,5 procent van de mensen met acne een depressie ontwikkelden. Tegenover 12 procent van de mensen zonder acne. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar de kans op een depressie werd enorm verhoogd in de eerste jaren waarin de jongeren een slechte huid begonnen te krijgen. De kans op een depressie ligt dan zelfs op 63 procent.
Isabella A Vallerand, een van de leiders van het onderzoek, vertelt: “Uit het onderzoek blijkt dat acne veel meer is dan alleen een slechte huid. Het kan een behoorlijke impact hebben op de mentale gezondheid. Een kans op depressie is hierdoor dus veel groter, vooral in de periode vlak nadat de acne is begonnen.”
Praat erover
Ook Esmee van Rijn, hoofdredacteur van de Cosmo Girl, heeft te dealen met acne. Naast hoofdredactrice maakt ze ook vlogs over haar persoonlijke leven. Onlangs maakte ze een speciale video over haar acne, omdat ze hier zoveel vragen over kreeg.
Het is een probleem dat velen zullen herkennen, en juist daarom is het zo belangrijk om hierover te praten. Je kunt je huid mooier maken door make-up of een mooi filter, maar het is vooral belangrijk om te beseffen dat het niets raars is. Je hoeft je dus nergens voor te schamen!