Waarom je om 14:00 uur beter geen belangrijke afspraken inplant

Nu aan het lezen

Waarom je om 14:00 uur beter geen belangrijke afspraken inplant

Waarom je om 14:00 uur beter geen belangrijke afspraken inplant

Vier uur cup-a-soup is een frase die nooit of te nimmer uit je kop gaat. Dankzij gevierde reclamemakers allicht, maar ook door het moment zelf: de lunch zit er een paar uur op, je maag begint al te verlangen naar het diner en je concentratie? Die is met het laatste restje energie vervlogen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk tijdstippen zijn waarop je belangrijke afspraken het best even kan laten zitten en dat is niet een puur fysieke aangelegenheid. Uit een onderzoek in The Journal of Neuroscience blijkt dat het slechtste tijdstip om belangrijke afspraken of evenementen in te plannen om 14:00 uur is.

Beloning

Onderzoekers van de Australische Swinburne Universiteit van Technologie analyseerden het vermogen van deelnemers om op beloningen te reageren,  iets dat wordt gedreven door factoren als de waarde van de beloning (10 of 100 euro voor ’n vervelend klusje) en interne factoren zoals optimisme.

Er bleek een derde component te zijn die relevant is voor deze correlatie; het tijdstip. Een van de hoofdonderzoekers zei hierover tegen CNN: “Onze gok is dat het brein beloningen op bepaalde tijdstippen verwachten, soms meer dan een ander tijdstip omdat dit wordt ingegeven door natuurlijke processen dankzij het circadiaan ritme.”

Verrassingen

In de meest simpele uitleg is dit systeem verantwoordelijk voor het kunnen afwegen van potentiële risico’s versus beloningen. Beloningen zijn een grotere verrassing in de ochtend of avond dan in de middag. Dat ‘verrassingssysteem’ zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein meer oplichten.”

Hoewel je vermoedt dat de één een echt ochtendmens is en de ander een avondmens, zijn we dankzij natuurlijke ritmes allemaal veroordeeld tot tijdstippen waarop we niet alleen fysiek maar ook mentaal op ons sterkst zijn.

Productiviteit

Wat moet je met al deze informatie voor je productiviteitsschema? Psycholoog Eric Barker schijnt zijn licht op de resultaten. Hij tipt dat je altijd je to-do list van het ergst naar best kan rangschikken en daarmee eerst de zaken gedaan krijgen waarmee je de meeste moeite hebt.

Het idee hierachter is dat je zelfbeschikking op z’n allerhoogst is in de ochtend. Heb je wat meer geestdodende taakjes? Bewaar die voor de namiddag, aldus Barker.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.