Waarom een opgeruimd bureau je écht productiever maakt - Vance

Nu aan het lezen

Waarom een opgeruimd bureau je écht productiever maakt

Waarom een opgeruimd bureau je écht productiever maakt

Je hebt het al vaak genoeg gehoord: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Klinkt logisch, je zit tenslotte niet in de rommel en hoeft niet alsmaar te bedenken wat je straks nog allemaal op moet ruimen. Toch valt er meer over te zeggen: een rommelig bureau zou bijvoorbeeld voor meer creativiteit zorgen.

Eén ding is duidelijk: een rommelig bureau maakt je minder productief.

Opgeruimd bureau

Een rommelig bureau zorgt er niet alleen voor dat je snel dingen kwijt raakt, het beïnvloed je ook op een bepaalde manier. Uit onderzoek blijkt dat een rommelig bureau zoveel invloed op je hersenen hebben, dat het je emoties, gedrag en beslissingen kan beïnvloeden.

Vooral als je veel stress hebt is het aan te raden om je bureau netjes te houden, dit zorgt letterlijk voor meer rust. Daarnaast voorkomt het dat je in een vicieuze cirkel terecht komt, want meer stress zorgt voor een rommeliger bureau, wat weer zorgt voor meer stress. Doorbreek die cirkel dus!

Uitstelgedrag

Ook als je vaak last hebt van uitstelgedrag, kan een opgeruimd bureau hier behoorlijk bij helpen. Onze hersenen houden nu eenmaal van orde. Als je je werk doet vanaf een rommelige tafel, is de kans groot dat je sneller dingen uitstelt. Dit komt puur door de afleiding: je hersenen werken minder snel door alle rommel er omheen.

Clean desk policy

Er is gelukkig een handige manier om van dat uitstelgedrag af te komen, en om zo een stuk productiever te worden. Het bureau opruimen! Er zijn bedrijven die een clean desk policy hanteren. Als je voor jezelf werkt, schiet dit er misschien wat makkelijker bij in, maar probeer hier toch rekening mee te houden. Is je werkdag voorbij? Ruim dan netjes je laptop op, zet alle koffie- en theekopjes in de vaatwasser en zorg je bureau netjes is voordat je nieuwe werkdag weer begint.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.