Opwarming van de aarde wordt waarschijnlijk meer dan 1,5 graden Celsius

Nu aan het lezen

Opwarming van de aarde wordt waarschijnlijk meer dan 1,5 graden Celsius

Opwarming van de aarde wordt waarschijnlijk meer dan 1,5 graden Celsius

Hoewel er in het akkoord van Parijs is afgesproken dat de aarde niet meer mag opwarmen dan 1,5˚C, blijkt dit toch niet haalbaar te zijn. De opwarming van de aarde is real, en het lijkt erop dat we eerder al richting de 2˚C gaan. Zelfs als we stoppen met het bouwen van energiecentrales, fabrieken en vervoersmiddelen, zal de opwarming van de aarde door blijven gaan.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Nature. Als we de koolcentrales blijven gebruiken op de manier waarop deze nu gebruikt worden, zal de koolstofdioxide ervoor zorgen dat de aarde alleen maar verder opwarmt.

Opwarming

In 2010 waarschuwden wetenschappers al dat er genoeg infrastructuur voor de uitstoot van gassen gebouwd is om wereldwijd de aarde met 1,3˚C te verhogen. Ook voorspelden zij dat het alleen maar slechter zou worden wanneer er geen drastische maatregelen genomen zouden worden.

Als de aarde daadwerkelijk zoveel meer op zal warmen, dan zal ruim 3 vierkante kilometers van de Arctische permafrost smelten. Ook zal meer dan 70 procent van het koraalrif vernietigd worden en zal 14 procent van de wereldbevolking worden blootgesteld aan extreme hitte.

De VN heeft gewaarschuwd dat de opwarming van de aarde veel erger is dan eerst werd gedacht. Dat is dan ook de reden dat het een stuk serieuzer genomen moet worden. Het zal een lastige taak worden om de temperatuur van de aarde te kunnen stabiliseren, maar met z’n allen kunnen we wel een steentje bijdragen.

Dit kun je zelf doen

Geen idee hoe je hier zelf iets voor kunt betekenen? Drie tips om eens bij stil te staan:

  • Eet minder vlees
    Een niet geheel verrassende tip misschien, maar wel een belangrijke. Zo’n 15 procent van alle broeikaseffecten die we uitstoten, komt uit de veeteelt. Als we met z’n allen wat minder vlees zullen eten, zal het produceren van vlees uiteindelijk ook minder worden.
  • Kies voor groene energie
    En dan bedoelen we écht groene energie in plaats van de ‘grijze’ stroom die wordt opgewekt in kolencentrales.
  • Reis groener
    Auto’s, containerschepen, vliegtuigen, vrachtwagens en brommers verbranden allemaal olie, dat weer voor broeikasuitstoot zorgt. Probeer eens wat vaker de fiets of het OV te gebruiken in plaats van de auto. En misschien kun je volgende keer met de trein op vakantie in plaats van met het vliegtuig. Alle kleine beetjes helpen!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.