Pak de ventilator er maar weer bij: er komt waarschijnlijk nóg een hittegolf

Nu aan het lezen

Pak de ventilator er maar weer bij: er komt waarschijnlijk nóg een hittegolf

Pak de ventilator er maar weer bij: er komt waarschijnlijk nóg een hittegolf

We hopen hier bij Vance dat je je ventilator of airco nog niet weg had gezet. Er komt namelijk mogelijk nog een hittegolf aan. Daarvoor hoeft het de komende dagen nog maar twee keer 30 graden of warmer te worden in De Bilt. Dat meldt Weeronline.

We spreken in Nederland van een hittegolf als het vijf dagen lang 25 graden of warmer is. Op drie van die dagen moet het minimaal 30 graden zijn. Voor een landelijke hittegolf moeten die temperaturen in De Bilt worden gemeten. En dat lijkt te gaan gebeuren.

Afgelopen maandag werd het namelijk al 30,6 graden in De Bilt. Vandaag wordt het waarschijnlijk 30 graden, morgen 31 graden. Aangezien we al sinds zondag temperaturen van boven de 25 graden hebben, spreken we dus opnieuw van een hittegolf.

Plaatselijke hittegolf

We zouden de komende dagen dus van een tweede landelijke hittegolf kunnen gaan spreken. Maar op veel regionale plekken is dat helemaal niet het geval. De landelijke hittegolf van vorige week kwam zaterdag op een einde, toen het ‘maar’ 24,2 graden werd in De Bilt. Maar op diverse andere plekken was dat wel het geval. Daar is dus één hele lange hittegolf, in plaats van twee losse.

Die hele lange hittegolf geldt in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente. De hitte duurt daar al maar liefst 22 dagen. De warmte begon namelijk op 12 juli en het einde is nog niet in zicht. Wel komt er een record aan: het lengterecord voor een regionale hittegolf wordt vandaag geëvenaard en morgen gebroken.

Twee hittegolven

Het is overigens vrij uitzonderlijk dat er twee landelijke hittegolven in één zomer zijn. Dat gebeurde namelijk alleen in 1941 en 2006. Verschil is wel dat het toen twee losse periodes waren met hitte. Nu zijn ze slechts door één dag onderbroken.

Voorlopig lijkt het er overigens niet op dat de hitte ons land gaat verlaten. Dus een tip van ons: laat die ventilator staan, zorg dat je zwemkleding schoon is en maak er het beste van. Want Nederland kennende kan het zomaar zijn dat we volgend jaar een rotzomer met alleen maar regen hebben.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.