Netflix aangeklaagd door Panama Papers-advocaten wegens film

Nu aan het lezen

Panama Papers-advocaten willen release Netflix-film voorkomen met rechtszaak

Panama Papers-advocaten willen release Netflix-film voorkomen met rechtszaak

Een groot gevaar bij het verfilmen van iets wat echt gebeurd is, is dat de mensen die het overkwam er niet blij mee zijn. Dat blijkt ook nu het geval. Netflix is namelijk aangeklaagd door de advocaten van de Panama Papers vanwege een film over het schandaal. De advocaten willen voorkomen dat de film vrijdag verschijnt. Dat meldt The Guardian.

Een kleine opfrisser: begin 2016 werden allerlei documenten gelekt waarin beschreven stond hoe rijke mensen hun geld wegsluisden. Het ging om 11,5 miljoen documenten, waarin precies stond waar het geld van wereldleiders en beroemdheden in de afgelopen 40 jaar hen is verschoven.

Het lek kreeg de naam ‘Panama Papers’, omdat de documenten gemaakt werden door een advocatenbureau en zakelijke dienstverlener genaamd Mossack Fonseca uit dat land. Na het lek ontstond een enorme operatie: ruim 370 journalisten van 100 verschillende mediabedrijven uit 80 landen werkten aan verhalen over de Papers.

De film

Netflix besloot in datzelfde jaar om een film te maken over de gebeurtenissen: The Laundromat. Daarin komen dus ook de partners van het advocatenbureau langs, aangezien zij een grote rol spelen in het verhaal. De partners, Jurgen Mossack en Ramon Fonseca, worden door Gary Oldman en Antonio Banderas gespeeld. Meryl Streep speelt het fictieve personage Ellen Martin, die het schandaal op het spoor kwam.

Maar de echte Mossack en Fonseca zijn dus niet blij met de film. Zij stellen dat de film ze neerzet als “meedogenloze, onverschillige advocaten die betrokken zijn bij het witwassen van geld, belastingontduiking, omkoping en/of crimineel gedrag”. De advocaten besloten naar de rechter te stappen, om te voorkomen dat de film vrijdag op Netflix verschijnt.

De film zorgt er volgens hen waarschijnlijk ook voor dat ze extra borgtochten of voorwaarden krijgen voor iedere nieuwe misdaad waar ze in de film van beschuldigd worden. De advocaten zijn in Panama namelijk verwikkeld in een rechtszaak over het schandaal. Ook voorkomt het volgens de advocaten dat ze in de VS een eerlijk proces krijgen. Daar worden ze door de FBI onderzocht.

Netflix moet nog reageren

Netflix moet nog reageren op de aanklacht, en heeft ook nog geen verdediging ingediend. Bovendien is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt. Wat dit voor de release van de film doet, is ook nog afwachten.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.