Paniekaanval gegarandeerd: er komen nog meer wespen aan - Vance

Nu aan het lezen

Paniekaanval gegarandeerd: er komen nog meer wespen aan

Paniekaanval gegarandeerd: er komen nog meer wespen aan

Ben jij zo iemand die inmiddels niet meer rustig op een terrasje kan zitten omdat je de ene paniekaanval na de andere krijgt door de grote hoeveelheid wespen? Slecht nieuws. Want het wordt alleen nog maar erger.

Ongediertebestrijders maken overuren en hebben het in de afgelopen jaren nog nooit zo druk gehad. Hoewel veel bestrijders beloven om je binnen 24 uur te helpen, lukt dit nu niet overal. Het aantal wespennesten is namelijk absurt hoog. Daarnaast zijn de nesten ook groter dan ooit.

Normaal gesproken begint de ellende pas eind augustus. Dit jaar hadden we eigenlijk al genoeg van de beesten nog voordat augustus moest beginnen.

Warmte en droogte

De reden dat er zoveel meer wespen zijn dit jaar dan voorgaande jaren, komt door de warmte en droogte. Hierdoor zijn meer wespennesten ontstaan en hebben we dus meer last van deze irritante beestjes.

De beestjes gaan op zoek naar eten en zoetigheid, en als je denkt dat-ie bij jou niets te zoeken heeft, dan heb je het mis. Want ze houden van dezelfde dingen als wij: zoetigheid en eiwitten, dat bijvoorbeeld te vinden is in vlees en vis. Dat voeren ze weer aan hun larven.

Zoetigheid

Door het warme weer waren de larven al eerder volgroeit dan voorgaande jaren, waardoor er een tekort aan zoetigheid ontstaat in de nesten. Omdat de wespen nu minder zoetigheid in de natuur kunnen vinden, komen ze op ons af. Het is vooral daarom goed om bijvoorbeeld je drankje te checken voordat je een slok neemt om te voorkomen dat je een wesp in je mond krijgt en gestoken wordt.

Hoewel we de wespen vooral heel irritant vinden, doen ze toch nog iets goeds. Ze vangen namelijk een hoop andere insecten, zoals muggen, teken en vliegen.

Tips tegen wespen

Mocht jij degenen zijn die altijd aan het rond wapperen is omdat er een wesp in de buurt is, dan hebben we een aantal tips voor je:

  • Rustig blijven. Hoe moeilijk dit ook kan zijn, het is toch echt het beste om rustig te blijven. Een wesp steekt in principe alleen als-ie zich onveilig voelt. Als jij gaat wapperen, is de kans dus groter dat het beestje je steekt.
  • Ruim de dode wespen op. Als je een wesp hebt doodgeslagen, ruim deze dan op. Er komen namelijk andere wespen af op de geur van het dode diertje.
  • Wepsen houden niet van rook. Mocht je geen roker zijn, steek dan bijvoorbeeld wierook aan. Je kunt ook een schoteltje met koffiepoeder in de brand steken, dit blijft roken en geeft een geur af waar wespen niet van houden.
  • Zet een schoteltje neer met een schijfje citroen of sinaasappel met kruidnagel. Ook van deze geur houden wespen niet.
  • Maak de tafel schoon met azijn, of zet een schoteltje met azijn op tafel. Van deze geur zijn ze ook geen fan.
  • Maak een wespenval, dan gaan de beestjes daarop af en heb jij er geen last meer van.

Mocht je dan toch gestoken zijn door een wesp, zuig het gif er dan zo snel mogelijk uit. Een blokje ijs kan helpen tegen het verspreiden van het gif en tegen een zwelling. Mocht je een hele grote bult krijgen, dan is de kans groot dat je een allergische reactie hebt. Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de huisarts te bellen om een allergie prik te krijgen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.