Park Yosemite stroomt vol met afval door gesloten overheid VS

Nu aan het lezen

Park Yosemite stroomt vol met afval door gesloten overheid VS

Park Yosemite stroomt vol met afval door gesloten overheid VS

De Amerikaanse overheid is al bijna twee weken gesloten, voornamelijk vanwege discussies over de financiering van de grensmuur met Mexico die president Donald Trump graag wil bouwen. Maar dit heeft niet alleen gevolgen voor ministeries en organisaties die nu dicht zijn. Ook de nationale parken in het land komen flink in de problemen. Bijvoorbeeld park Yosemite.

Het overgrote deel van de nationale parken heeft zijn hoofdkantoren tijdelijk moeten sluiten wegens de zogenaamde shutdown, meldt Quartz. Een paar jaar geleden werden er plannen ingesteld om te zorgen dat de parken wel een kleine groep werknemers in konden blijven zetten, zodat de parken open konden blijven. Maar die groep werknemers is niet groot genoeg om het afval van de bezoekers op te ruimen.

“Er zijn meer afval en menselijke uitwerpselen dan ik ooit gezien heb in de vier jaar dat ik hier woon”, vertelt Dakota Snider, die in Yosemite National Park woont en werkt. Ze zegt dat ook de regels compleet genegeerd worden door bezoekers.

Probleem is dat bezoekers massaal op de werknemers afkomen, omdat er niemand is om de toegangskaartjes te controleren. Voor park Yosemite moet je bijvoorbeeld 35 dollar betalen, maar dan moet er wel iemand zijn die dat geld van je kan accepteren. De overgebleven werknemers kunnen het niet aan om alle wc’s op te ruimen, wc-papier aan te bieden en het afval uit de parken te verwijderen.

25 ton afval

Hoeveel afval er inmiddels is opgestapeld in de parken in Amerika is onbekend. Quartz berekende echter dat het om ongeveer 25 ton gaat in alleen Yosemite National Park sinds de shutdown. Eerdere schattingen van het park zelf geven aan dat bezoekers jaarlijks bijna 2.000 ton aan afval genereren in het park. En dan zijn de vieze wc’s met uitwerpselen nog niet eens meegenomen.

Diverse bezoekers zouden inmiddels zelf aan de slag zijn gegaan om de troep op te ruimen. En ondertussen zijn diverse plekken in parken gesloten, omdat de menselijke uitwerpselen en het afval zorgen voor gezondheidsrisico’s.

“We zijn bang dat we significante schade aan de natuur in parken en mogelijk aan historische en andere culturele elementen gaan zien”, stelt John Garder, een senior budget director bij de National Parks Conservation Association. “We zijn bang dat het impact gaat hebben op de veiligheid van bezoekers.”

Voorlopig lijkt de overheid echter dicht te blijven.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.