Zien: Pirelli-kalender zet in 2018 louter zwarte beroemdheden op de foto

Nu aan het lezen

Zien: Pirelli-kalender zet in 2018 louter zwarte beroemdheden op de foto

Zien: Pirelli-kalender zet in 2018 louter zwarte beroemdheden op de foto

De Pirelli-kalender van het gelijknamige Italiaanse bandenmerk was ooit hét visueel pikante hoogstandje van het jaar. Prachtige, veelal naakte modellen, rukten uit om voor de lens van van een invloedrijke fotograaf te kronkelen in de meest wulpse posities.

Maar sinds een paar jaar is de Pirelli-stijl fatsoenlijker én diverser geworden. Het met seks-beplakte imago waar Pirelli zijn imago ooit aan te danken had, verschuift sinds 2016 richting diversiteit en inclusiviteit. Zo bestond de 2016 kalender uit 13 invloedrijke vrouwen met kleren aan en werd in 2017 geen van de foto’s van bekende Hollywood actrices geretoucheerd.

Alice in Wonderland

Fotograaf van dit jaar, de Britse Tim Walker, besluit de kalender van 2018 weer een tikje anders aan te pakken. Voor de Pirelli-kalender 2018 legde hij 17 zwarte modellen en Hollywood-beroemdheden vast onder wie A-list acteurs en muzikanten. Het is niet de eerste keer dat Pirelli een volledig zwarte cast fotografeert: dertig jaar geleden was de eerste keer met een destijds 16-jarige topless Naomi Campbell.

Campbell staat opnieuw op de kalender in 2017 – ditmaal gekleed als een Alice in Wonderland personage – naast Whoopie Goldberg, Rupal, Lupita Nyongo, Puff Daddy, Djimon Hounsou en nieuwkomers als Duckie Thot, Slick Woods en Adwoa Aboah.

Sean Combs en Naomi Campbell. Foto: Tim Walker
Adwoa Aboah. Foto: Tim Walker
Slick Woods. Foto: Tim Walker
Foto: Tim Walker

 

RuPaul. Foto: Tim Walker
Lupita Nyong’o. Foto: Tim Walker
Dijmon Hunsou. Foto: Tim Walker

Duckie Thot, Slick Woods en Sasha Lane. Foto: Tim Walker

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.