Deze podcast laat vrouwen hun woede uiten in anonieme voicemails - Vance

Nu aan het lezen

Deze podcast laat vrouwen hun woede uiten in anonieme voicemails

Deze podcast laat vrouwen hun woede uiten in anonieme voicemails

Soms heb je van die momenten dat je een bord tegen de muur aan wil smijten. Of de hele buurt bij elkaar kan schreeuwen van woede. Daar heeft de podcast For A Bad Time Call een oplossing voor bedacht. Vrouwen kunnen nu namelijk hun ongecensureerde woede kwijt bij het telefoonnummer 1-669-BAD-TIME.

Ongecensureerde woede

Zodra je het nummer belt, krijg je de instructie ‘Laat je razernij, geschreeuw, en verbitterde zuchten achter na de piep’ te horen. De zogenoemde ‘voice-rage-box’ is bedoeld voor iedereen die zich identificeert als vrouw en even haar verbale agressie kwijt wil. De kwade voicemails worden vervolgens als voer gebruikt voor de For A Bad Time Call podcast.

Het doel van de podcast? “Bel ons als je het zat bent om kalm je rechten aan dove oren uit te leggen en het even uit je systeem wilt hebben”, verklaart de website, “Wij denken dat de woede van vrouwen onderschat, bruikbaar, en productief is.”

Oprichter Anne Jaconette vertelt The Verge dat vrouwelijke woede vaak gezien wordt als insignificant of emotioneel, waardoor zelfs een echte klacht niet serieus wordt genomen. Zij lanceerde de telefoonlijn, samen met haar vriendin Clare Roth, om vrouwen de bevestiging te geven die ze verdienen. Inmiddels krijgt het nummer wekelijks tientallen berichten binnen. Voor de bellende vrouwen is de lijn hét alternatief voor in je kussen schreeuwen of uit woede tegen een muur aan slaan.

Podcast

Inmiddels zijn er al drie podcast afleveringen uitgebracht, ieder rond de vier minuten lang. Het alomvattende thema van de podcast is woede. Van een vrouw die boos is omdat de pizzabezorger vroeg of ze alleen woont, tot een strubbelende moeder, tot de vrouw die net gedumpt is. En juist omdat elke aflevering een verzameling is van spontane uitbarstingen van bellers, voelt de podcast niet gemaakt aan. De berichten worden vaak onderbroken door lange pauzes, krakerige stemmen of onderbrekingen middenin een zin. Het is deze rauwe uiting van emoties en imperfectie die de podcast zo herkenbaar maakt.

Volgens Jaconette is het zelfs bijna meditatief om naar de frustraties van vrouwen te luisteren: “Ik dacht dat het mij kwader zou maken, maar als ik naar alle berichten als een geheel luister, voelt het juist erg goed.” Dat is nou nog eens mindfulness.

Foto: For A Bad Time Call

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.