Met deze vibrerende pen maak je het pointillisme Van Gogh-style

Nu aan het lezen

Met deze vibrerende pen maak je het pointillisme Van Gogh-style

Met deze vibrerende pen maak je het pointillisme Van Gogh-style

Pointillisme is het fancy woord voor schilderen met puntjes. Een behoorlijk coole techniek die wordt gekenmerkt door het ongemengd aanbrengen van stippen op het doek. Een monnikenwerkje, zoals je je kan voorstellen.

Naast kunst in de traditionele zin van het woord, zijn tatoeages misschien wel de meest moderne kunstvorm waarbij stipjes de hoofdrol spelen. Bij het zetten worden doorgaans acht naalden tegelijk gebruikt die een voor een de huid op grote snelheid doorboren en daarmee lijnen trekken.

Meditatief

Dat tattoo-artists niet na één tatoeage een lamme arm hebben, is te danken aan de apparatuur. Apparatuur die in de tijd van pointillismekoningen Van Gogh en Georges Pierre Seurat aan het eind van de 19e eeuw nog niet bestond. Geduld was een schone zaak, net zoals de armspieren die ongetwijfeld werden getergd tijdens het maakproces.

pen

Dankzij een nieuwe vibrerende, elektronische pen is het proces een stuk makkelijker geworden. Gizmodo schrijft dat het dezelfde werkwijze heeft van een tattoopistool: dankzij een gelijksoortig elektromagnetisch mechanisme, vibreert de bovenkant en worden meer dan 600 stipjes per minuut geplaatst. Ter vergelijking: dat is zo’n tien keer meer stipjes dan een artiest met de hand kan produceren.

Hammacher Schlemmer is de fabrikant achter dit werkelijk geniale (en kriebelende?!) cadeautje voor een artistieke vriend of vriendin die gek is op pointillisme. Binnen slechts 20 minuten is de pen opgeladen. Wel kan je daarmee maar een half uur tekenen. Je kan ook de cartridge verwisselen zodat je masterpiece fleuriger oogt dan een zwart/wit stilleven.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.