Deze popsong is gecomponeerd door kunstmatige intelligentie - Vance

Nu aan het lezen

Deze track is gecomponeerd door een computerprogramma en klinkt angstaanjagend goed

Deze track is gecomponeerd door een computerprogramma en klinkt angstaanjagend goed

Daddy’s Car, zo heet dé track die je vandaag gehoord moet hebben. Het is niet de nieuwste van Justin Bieber, Drake, of Rihanna, maar wel van de kunstmatige intelligentie van Flow Machines. Het lied is het resultaat van software die muziek van overal ter wereld heeft bestudeerd om dan een eigen unieke nummer te componeren in eender welke stijl.

Het systeem gaat niet zoals op bovenstaande foto zelf muziek maken, maar gaat op basis van een zelflerend systeem verzamelen van bestaande nummers. Deze klanken worden dan gemixt en bij elkaar gevoegd met dit nummer tot gevolg.

Dit lied is bijvoorbeeld een popsong in een stijl die doet denken aan The Beatles. Als je weet dat er muzikale geniën achter de hits van The Beatles zaten, is deze song misschien wel té goed voor een computer. Maar gelukkig zit er ook een menselijk brein achter dit nummer. Een menselijke componist, Benoit Carré in dit geval, kiest namelijk een stijl en moet nadien de klanken matchen. De afwerking (producing en mixen) gebeurt uiteindelijk ook door een persoon.

Naast popsongs, zijn dit soort systemen ook in staat om trailers van films te maken, of poëzie te schrijven. Daddy’s car is een fragment van een volledig door algoritmes gecomponeerd popalbum dat in 2017 gereleaset zal worden.

22 jarige Belgische blogger living a #DutchDream. Opgegroeid met een Gameboy in de hand en een voetbal aan de voeten. Heeft de speciale gave om een serie te kunnen kijken, een sportwedstrijd te volgen en pokémon te vangen op hetzelfde moment.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.