Social media vergroten kans op eetstoornis

Nu aan het lezen

Je bent wat je post: Social media vergroten kans op eetstoornis

Je bent wat je post: Social media vergroten kans op eetstoornis

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh blijkt dat hoe meer je op social media zit, hoe groter de kans op een eetstoornis is. Om precies te zijn: wanneer iemand vaker ingelogd is op populaire sites of apps als Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat of YouTube, de kans op een negatief zelfbeeld of een eetstoornis met twee keer wordt verhoogd. Heftig!

Onderzoekers onderzochten 1765 mensen tussen de 19 en 32 jaar over hun social media gebruik. Daarna gebruikten ze een andere methode om achter eetstoornissen te komen, zoals anorexia-nervosa, boulimia en het hebben van vreetbuien, meldt Startribune.

Andere studies hebben aangetoond dat mensen selectief foto’s op social media plaatsen die hen dunner maken of een vertekend beeld van hun lichaam geven, kwamen de onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh achter.

Blootstelling

“We weten al langer dat blootstelling aan traditionele vormen van media, zoals fashion magazines en televisie, een verband houdt met het ontwikkelen van eetstoornissen en een negatief zelfbeeld, vooral door het positief neerzetten van dunne modellen en beroemdheden”, zegt Jaime Sidani, assistent director van het Center voor Research in Media, Technologie en Gezondheid van de universiteit, in een statement.

“Social media combineert veel van de visuele aspecten van de traditionele media met de mogelijkheid voor social media gebruikers om interactie te zoeken en stereotypes te propaganderen, die kunnen leiden tot problemen rond eten en het lichaamsbeeld.”

Wat wel even goed is om erbij te zeggen, is dat de één er gevoeliger voor is dan de ander. Mocht je van jezelf weten dat je er gevoelig voor bent, dan zou je je social media gebruik kunnen verminderen. Minder naar je beeldscherm kijken en meer naar elkaar is sowieso gezelliger, dus misschien is het voor ons allemaal wel een goed idee om een social media dieet te volgen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.