Geloof het of niet, maar morgen is het alweer de derde dinsdag van september. Dat betekent dat het Prinsjesdag is en de Miljoenennota bekend wordt gemaakt. Maar door de coronacrisis is dit jaar alles anders, dus ook op Prinsjesdag. Wat is er dit jaar anders, nieuw en ook nog hetzelfde? Wij zetten het voor je op een rij.
Anders: geen koets, geen Ridderzaal, geen publiek
We kennen allemaal de beelden van het Koningspaar in de (Gouden) Koets, en van een overvolle Ridderzaal. Maar helaas: dat gaat dit jaar dus niet door, meldt de Rijksoverheid op zijn website. De Koning doet dit jaar geen rijtoer van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Overigens zien we die Gouden Koets ook volgend jaar niet meer: die gaat naar een museum en is ingeruild voor de Glazen Koets.
Ook de Ridderzaal laten we dit jaar achterwege. De Troonrede wordt dit jaar in de Grote Kerk in Den Haag gehouden. Daar is namelijk voldoende ruimte voor alle aanwezigen om 1,5 meter afstand te houden. De leden van de Eerste en Tweede Kamer worden nog altijd geacht aanwezig te zijn. Veel ander publiek is er echter niet. Waar we andere jaren keken naar een ramvolle zaal met fleurige hoedjes, is het dit jaar een stuk soberder. De gemeente Den Haag roept op om niet naar Den Haag te komen om de ceremonie van Prinsjesdag te zien. En ook de leden van de Eerste en Tweede Kamer mogen geen gasten meenemen.
De Troonrede zelf ziet er ook anders uit. Normaal gesproken zet de voorzitter van de Eerste Kamer na de Troonrede het ‘Leve de Koning’ in, waarop alle gasten “Hoera! Hoera! Hoera!” roepen. Maar een spreekkoor mag onder de huidige maatregelen niet, dus wordt er alleen “Leve de Koning” gezegd. En ook de balkonscène en grote delen van de militaire ceremonie zijn dit jaar helaas afwezig.
Nieuw: speciale mondkapjes
Dit jaar zijn er niet alleen dingen afwezig, maar is er ook iets heel nieuws: de mondkapjes. De politici gaan morgen namelijk met bussen naar de Grote Kerk, en volgens RTL Nieuws moeten ze dan verplicht een mondkapje op. De Eerste Kamer heeft het mondkapje zelf ontworpen. Deze variant is grijs en heeft aan de zijkant het logo van de Staten-Generaal. In totaal zijn er 500 besteld, zodat alle kabinetsleden en parlementariërs er morgen één hebben.
Het leuke is dat de gasten ook zelf een mondkapje mee mogen nemen. Een woordvoerder van de Eerste Kamer zegt tegenover RTL Nieuws dat er bijvoorbeeld een Friese senator is die een mondkapje gaat dragen met de Friese vlag erop. Dit jaar kijken we dus niet naar welk hoedje iemand draagt, maar naar welk mondkapje iemand draagt.
Of ook het Koningspaar een mondkapje draagt, is nog onduidelijk. Zij hebben eigen vervoer naar de Grote Kerk en krijgen de speciale uitvoering dus in ieder geval niet. Maar of ze dan een ander exemplaar gaan dragen, is onbekend.
Hetzelfde: Miljoenennota is gelekt
Gelukkig is er ook nog wel iets hetzelfde: de Miljoenennota is net als andere jaren alweer gelekt. We weten dus al een beetje wat we voor volgend jaar kunnen verwachten. Zo stijgt de koopkracht volgend jaar een beetje: de gemiddelde Nederlander heeft volgens het AD 0,8 procent meer te besteden. Opvallend, want we zitten middenin een crisis. Volgens de krant is de stijging toch mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld doordat de arbeidskorting voor werkenden verhoogd wordt en het belastingtarief in de eerste schijf iets omlaag gaat.
Maar let wel: deze voorspellingen over koopkracht zijn slechts gemiddelden. Wat er voor jou precies verandert, hangt echt af van de situatie. Werkenden krijgen er bijvoorbeeld meer bij dan arme en rijke gezinnen, zo luidt de verwachting. Bovendien zijn de onzekerheden nu door de coronacrisis nog veel groter dan andere jaren, waarschuwt minister Koolmees van Sociale Zaken tegenover de NOS. Het kan er dus ook nog heel anders uit gaan zien.
Waar kan ik dit zien?
Zoals gezegd is Prinsjesdag net als andere jaren live te zien. Logischerwijs zijn er een aantal livestreams op YouTube – ongetwijfeld van grote media als de NOS – en ook op TV zijn diverse uitzendingen te zien. NPO 1 begint bijvoorbeeld om 12:30 met zijn uitzending en op NPO 2 is gelijktijdig een uitzending met een gebarentolk.
Dus hoe laat beginnen we dan? De Kamerleden vertrekken om 12 uur vanaf het Binnenhof, weet NU.nl. De Koning vertrekt om 13:10 uur met zijn gezelschap vanaf Paleis Noordeinde. Om 13:20 uur komen de Koning en Koningin aan bij de Grote Kerk en om 13:25 uur begint de Troonrede. De Kamerleden keren om 13:45 uur terug op het Binnenhof en om 15:00 wordt dan de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangeboden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.