Wapenwet rekent op protest door Texaanse studenten met dildo's

Nu aan het lezen

Texaanse studenten protesteren tegen nieuwe wapenwet met dildo’s

Texaanse studenten protesteren tegen nieuwe wapenwet met dildo’s

Als een normale eerste schooldag, zo begon de woensdag aan de University of Texas. Op de campus waren studentenverenigingen druk met het werven van leden, weggeven van informatie en het verkennen van de campus.

Alles was normaal, waren het niet dat honderden studenten zich hadden verzameld voor gratis dildo’s. De actie is een reactie op een nieuwe wet die wapenbezit op scholen in Texas toestaat.

Zelfverdediging

De wapenwet in Texas werd afgelopen zomer ingevoerd en bepaalt dat studenten van 21 jaar of ouder een vuurwapen mogen meenemen naar college. De reden: daarmee kunnen ze zich verdedigen tijdens schietpartijen op universiteiten, geen zeldzaamheid in de Verenigde Staten.

De nieuwe wet kon rekenen op veel kritiek van studenten. Niet in de laatste plaats omdat wapens toegestaan zijn, maar ook dat dit in schril contrast staat met het verbod op het laten zien van seksueel getinte beelden of attributen in Texas.

‘Nogal ironisch’, noemt geschiedenisstudent Rosie Zander (20), de wet. Als een van de demonstranten van de actie ‘Cocks not Glocks’ spreekt ze zich tegen The Guardian uit over de reden van het ogenschijnlijk ludieke protest.

Absurditeit

Demonstranten verzamelden zich met seksspeeltjes die ze in de lucht hielden of vastbonden aan hun rugzak. “We hebben rare wetten hier, maar dit is veruit de raarste. Je kan wettelijk gezien géén dildo meenemen naar de universiteit, maar wel je pistool. We bevechten absurditeit met absurditeit”, aldus Zander.

Zander legt uit dat de studenten iets zochten waar mensen zich mee zouden verbinden. “Omdat het op onze leeftijd lastig is betrokken te worden in de politiek, hebben jongeren de neiging zich terug te trekken of niet te stemmen – dit is zo makkelijk. Bind een dildo vast en laat zien dat het wetsbesluit geen beslissing is die wij wilde.”

De dildo als proteststuk is gekozen omdat het ongemakkelijk is voor mensen om naar te kijken, ‘net zoals dat met wapens het geval zou moeten zijn.’

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.