Vance

Raar maar waar: Je kunt de schil van deze banaan opeten (en dat valt niet tegen!)

Schilletjes. Meestal vinden we er niks aan. Of het nu de schil van je appel, je kiwi (hallo harige tong) of je peer is. Maar één vrucht waarvan zeker niemand ooit de schil wil eten, is de banaan. Stel je voor dat je dit taaie omhulsel weg zou moeten werken. Niet te doen. Daar wisten Japanse boeren iets leuks op te verzinnen. Zij kweken bananen op zo’n manier dat er een perfect eetbare (en lekkere, schijnt) schil ontstaat. Huh!?

Extreme kou versus tropische hitte

Zuid-Japanse boeren van heuse D&T boerderijen kweken hun bananen in extreem lage temperaturen, tot maar liefst -60 graden Celsius, zo meldt Quartz. Hierna herplanten zij de bananenbomen in een klimaat van 27 graden. Door deze extreme wisseling in temperaturen groeien de bananen ontzettend snel en krijgen ze niet de tijd om een volwaardige schil te ontwikkelen. Het resultaat is een extreem dunne, zachte schil met een zoete smaak. Dit gaat perfect samen met de rest van de vrucht.

Maar in hoeverre verschilt deze methode van de traditionele manier waarop bananen groeien? De werkwijze van de Zuid-Japanners is zo onconventioneel omdat de banaan van nature in tropische temperaturen van boven de 27 graden Celsius groeit. De vrucht groeit zijn hele levensduur in een vochtige, warme omgeving en ontwikkelt zo langzaam een taaie, dikke schil om de smeuïge binnenkant te beschermen. Bananen nemen hierbij ontzettend veel vocht op en hebben fel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Een tropisch klimaat leent zich hier uitstekend voor.

Bevroren bananen

De nieuwe methode van D&T boerderijen wordt ook wel de ‘vriesdroog ontwakingsmethode’ genoemd. Volgens het bedrijf worden er geen pesticiden gebruikt tijdens het groeiproces en biedt de dunne schil meer vitamientjes, waaronder vitamine B6, magnesium en zink. Een klein nadeel is het verhoogde aantal suikers. De vrucht met de naam Mongee banana heeft namelijk 24.8 gram suiker, wat aanzienlijk meer is dan de gebruikelijke 18 gram.

Het klinkt wellicht allemaal erg aantrekkelijk maar de prijs is dat nog niet. Je hebt één Mongee banaan voor een forse 4,84 euro. Dat is nog eens wat anders dan de gebruikelijke 34 eurocent die je voor een Chiquita banaan neertelt. En omdat de Mongee bananen alleen in trossen van tien stuks worden verkocht, wordt de prijs van je dagelijkse vitamine boost wel erg hoog. De prijs heeft echter met het gelimiteerde aanbod te maken. Het bedrijf hoopt dit ook snel uit te breiden, zo blijkt uit de vacatures die het bedrijf kort geleden plaatste.

Foto: Shutterstock.com