Racistisch Playmobil-poppetje moet piraat voorstellen - Vance

Nu aan het lezen

Racistisch Playmobil-poppetje moet piraat voorstellen

Racistisch Playmobil-poppetje moet piraat voorstellen

Ida Lockett, een moeder uit Californie, uitte haar frustratie op Facebook over het nieuwste speelgoedpersonage van Playmobil: het poppetje had een keten om zijn nek.

playmobil

Lockett noemde het speelgoedpoppetje racistisch en postte deze foto op de Facebook-pagina van Playmobil. Het speelgoedbedrijf Playmobil reageerde hierop met een verklaring: het poppetje stelt een piraat voor die hiervoor een slaaf was in een historische context.

playmobil racistisch poppetje

Lockett beschreef dat ze erg schrok toen ze de instructies van het piratenschip van haar zoontje las. Er stond dat het schip een slaaf bevatte met een ‘nekaccessoire’, wat wel erg op een slavenketen leek. Het poppetje heeft een donkere huidskleur en zwart haar, plus draagt geen schoenen en een verscheurde broek. De instructie las dat het kind een slavenketen om zijn nek moest vastmaken.

playmobil instructie

“Het is absoluut racistisch,” vertelde Lockett aan lokale CBS televisie. “Ik moest mijn zoon zeggen om de slavenketen om de nek van het zwarte poppetje te doen en er dan mee te spelen. Het is racistisch speelgoed.”

Maar Playmobil legde uit dat het speelgoed was bedoeld om het leven op een piratenschip in de 17de eeuw te illustreren. Aan de Washington Post vertelde het speelgoedbedrijf: “Als je naar de doos kijkt, kan je zien dat het piratenfiguurtje duidelijk een bemanningslid van het schip is en geen gevangene. Het was niet onze bedoeling om iemand te beledigen in welke manier dan ook.”

Stephen Webb – voorzitter van de Sacramento afdeling van de ‘National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) – eist dat er actie wordt ondernomen. “Dit is betreurenswaardig. Dit kan niet geaccepteerd worden, het moet van de schappen afgehaald worden,” zei hij tegen CBS Sacramento. Playmobil en Toys ‘R’ Us, de winkel waar de poppetjes verkocht worden, hebben hier nog niet op gereageerd.

Al eerder was er in Oostenrijk verontwaardiging over racisme in speelgoed. Verschillende mensen van Turkse afkomst waren boos op speelgoedfabrikant Lego om het ‘kwaad afbeelden van heilige, Turkse gebouwen’. Lego was bezig met het maken van een speelgoedserie van de film Starwars. Het kwaadaardige hol van de schurk in de film zou te veel lijken op de wereldberoemde Hagia Sophia in het Turkse Istanboel. Ook de toren van de schuilplaats zou lijken op een minaret én er was bovenin de speelgoedtoren een automatisch afweerkanon geplaatst.

Lego racisme

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.