17 februari is ieder jaar de zogeheten #randomactsofkindnessday, of met andere woorden: dé dag om een goede daad te verrichten! Maar een goede daad verrichten blijkt niet alleen positief te zijn voor degene die je helpt. Je helpt hiermee namelijk ook jezelf.
Een goede daad is altijd een goede manier om een ander te helpen, en de kans is groot dat jij je daarna ook goed voelt. Maar een goede daad heeft meer voordelen voor jezelf, bleek in 2015 uit onderzoek van Emily Ansell van Yale.
Volgens dat onderzoek is dit namelijk ook een manier om stress te verlichten, schreef Techtimes destijds. Ansell liet 77 volwassenen tussen de achttien en 44 jaar oud twee weken lang dagelijks een dagboek bijhouden, waarin ze stressvolle gebeurtenissen bijhielden, evenals behulpzaam gedrag naar anderen.
Wat bleek? De mensen die op een dag vaker een goede daad verrichtten, hadden een minder grote kans om negatieve emoties vast te leggen in het dagboek. Ze voelden zich dus positiever. Maar zodra ze een dag zonder goede daden hadden, hadden ze ook minder positieve emoties.
Goede daad = gelukkiger
Het onderzoek van Ansell is bovendien niet het enige waaruit blijkt dat goede daden goed zijn voor je eigen psyche. Volgens Sonja Lyubomirsky van de University of California voelen mensen die regelmatig iets goeds doen zich gelukkiger dan mensen die dat niet doen.
Voor haar onderzoek moesten proefpersonen vijf goede dingen per week doen. Na zes weken scoorden de mensen die dat gedaan hadden hoger op geluksgevoelens dan de mensen die dat niet deden, schreef de American Psychological Association in 2006.
Lyubomirsky heeft daar bovendien een verklaring voor. “Er zitten een hoop positieve sociale consequenties aan aardig zijn” , vertelt ze aan Psychology Today. “Anderen waarderen je, zijn dankbaar en doen misschien iets aardigs terug.” Daardoor voelen wij ons ook weer beter, en zo krijg je positieve gevoelens.
Wat kun je doen?
Vandaag is dus dé dag om dit eens uit te proberen, gezien het #randomactsofkindnessday is. Maar wat kun je dan doen?
Een goede daad hoeft niet per se een grote daad te zijn. Je kunt dus klein beginnen. Je kunt iemand voor laten gaan bij de kassa, eten doneren aan een voedselbank, iemand helpen oversteken of afval van de straat oprapen en weggooien. De kans is groot dat jij én degene die je helpt zich achteraf beter voelen!