'Rauw water' is de nieuwe trend en dit is waarom dat gevaarlijk is - Vance

Nu aan het lezen

‘Rauw water’ is de nieuwe trend en dit is waarom dat gevaarlijk is

‘Rauw water’ is de nieuwe trend en dit is waarom dat gevaarlijk is

Je hebt gezond, je hebt ‘gezonde’ taarten met 9.456 calorieën en je hebt simpelweg krankzinnig. Op dat punt zijn wij nu beland. Sinds kort doet zich namelijk een bizarre trend voor in de Verenigde Staten waarbij mensen ongefilterd ‘rauw water’ drinken. Ja, dat hoor je goed.

De trend laat zien dat health freaks dit keer echt volledig zijn doorgeslagen. De producenten van ‘rauw water’ merk LiveWater uit Oregon beweren dat fluoride in behandeld water ongezond is en de goede mineralen weg filtert. Met de slogan ‘You are what you drink’ verkoopt het merk nu flessen met 3 a 4 liter ongefilterd water voor een bedrag van 37 dollar, aldus Forbes.

Gevaarlijk

Absurd. Niet alleen omdat er nu onbehandeld water voor geld wordt verkocht terwijl je dat water net zo goed zelf uit een willekeurige put of vijver kunt halen. Maar ook omdat het hartstikke ongezond is. Het is namelijk niet zonder reden dat water eerst meermaals gefilterd wordt voor het uit je kraan stroomt of in je waterflesje belandt.

In onbehandeld water schuilen de meest nare ziektes en bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan E. Coli, parasieten of kankerverwekkende stoffen. “Bijna alles wat je kan bedenken dat je ziek kan maken, kan gevonden worden in water”, vertelt voedselveiligheidsexpert Bill Marler aan Business Insider. Zo kan water – zelfs in de meest afgelegen en natuurrijke gebieden – dierenontlasting bevatten, wat voor de verspreiding van de Giardia parasiet kan zorgen. Deze parasiet kan je erg ziek maken, met misselijkheid en diarree tot gevolg.

“Mensen zijn de ziektes waar onze overgrootouders aan overleden compleet vergeten”, vertelt Marler. Gefilterd water is zo vanzelfsprekend geworden dat we zelden in contact komen met cholera of Hepatitis A. Een risico op een dergelijke ziekte komt echter weer terug als we besmet water gaan drinken. Laten wij daarom aan deze bizarre voedselhype een halt toeroepen voor het de Atlantische Oceaan oversteekt.

Foto: LiveWater

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.