De representatie van vrouwen is nog lang niet overal gelijk aan die van mannen. De game-wereld is daar een goed voorbeeld van: al jaren hebben de meeste games mannelijke hoofdrolspelers. Maar daar lijkt gelukkig wel wat verandering in te komen. Sterker nog: dit jaar is er een recordaantal nieuwe games met een vrouwelijke hoofdrolspeler, blijkt uit onderzoek van Feminist Frequency.
Feminist Frequency kijkt ieder jaar naar het aantal games met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Daarvoor analyseert het specifiek games die tijdens E3 worden aangekondigd: de grootste game-beurs ter wereld. Maar dit jaar werd E3 afgelast door de coronacrisis. Dat hield de aankondiging van nieuwe games echter niet tegen. Dit jaar komt de data dan ook van een iets andere bron, stelt Feminist Frequency op Wired. Voor de cijfers werden nu de spellen die tussen 11 juni en 10 september werden aangekondigd geanalyseerd.
Meer vrouwen, minder mannen
En wat blijkt? Er zijn relatief veel vrouwelijke hoofdrolspelers te vinden in nieuwe games. 18 procent van de nieuw aangekondigde spellen van dit jaar heeft een vrouw in de hoofdrol gezet. Dat is flink meer dan in 2015, toen het nog om slechts 9 procent ging. En het is véél meer dan vorig jaar, toen slechts 5 procent van de games een vrouwelijke hoofdrolspeler bevatte.
Het aantal spellen met alleen een man in de hoofdrol is dan ook flink lager dan andere jaren. Dit jaar heeft 23 procent van de games een mannelijke hoofdrolspeler. In eerdere jaren waren er altijd drie keer meer spellen met een man in de hoofdrol dan met een vrouw. Dit jaar zitten die cijfers een stuk dichter bij elkaar, wat goed nieuws is. We willen immers niet allemaal altijd als man spelen.
Bovendien zijn er niet alleen games met een vrouwelijke hoofdrolspeler in plaats van een mannelijke, er zijn ook games waar je meerdere opties hebt of waar het belangrijkste personage non-binair is. Bij 54 procent van de spellen heb je meerdere opties voor karakters en de geslachten. Bij 3 procent is de hoofdrolspeler non-binair.