Er zijn 1001 manieren om te reizen en niet één is perfect (en daarom juist zo leuk) - Vance

Nu aan het lezen

Er zijn 1001 manieren om te reizen en niet één is perfect (en daarom juist zo leuk)

Er zijn 1001 manieren om te reizen en niet één is perfect (en daarom juist zo leuk)

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Alex Malone en ik ben een digital strateeg met grote dromen. Ik heb 5 jaar gewerkt in de reclamewereld in o.a. Amsterdam en Melbourne en ben sinds een half jaar volledig freelance gegaan terwijl ik op wereldreis was. Mijn droom was locatie onafhankelijk te gaan werken en dat is inmiddels gelukt. Naast mijn eigen freelance business waarbij ik merken help met online campagnes en storytelling, heb ik internationaal online travel magazine Story of my World opgezet, waar zo’n 80 content creators hun reisverhalen delen.”

‘Ik was bevangen door de kou en kon niks meer’

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan, hoe combineer je dit met je werk, je budget, je privé-leven?

“Bijna twee jaar geleden vertrokken ik en mijn vriend naar Australie om te kijken of we overal ter wereld konden werken terwijl we op reis waren. Dat ging gepaard met veel trial en error, maar sinds die reis weet ik dat het voor ons heel goed te doen is om werk en reizen te combineren. Inmiddels zijn we drie maanden weer terug. Nog steeds werk ik op dezelfde manier als in het buiteland: met internationale klanten, vanuit verschillende werkplekken. Het enige verschil is dat we nu weer tijdelijk een eigen plek hebben en dat we ook weer aan het werk zijn voor wat Nederlandse klanten.”

Mijn streven is niet meer om trips van meer dan een jaar te hebben, maar wel heel vaak dat vakantie gevoel te ervaren. Dat kan door heel vaak weg te gaan, dat kan door een aantal maanden ergens anders te settelen en te werken, maar ook door dagtripjes, weekendjes weg en korte workations waarbij ik dus geld verdien terwijl we onderweg zijn.

 

Voor mij zorgt deze manier van leven voor een goede balans tussen werk en prive.  Sterker nog, ik heb vrijwel nooit meer het gevoel dat ik aan het werk ben, omdat alles waar ik mee bezig ben ik heel vet vind en de plaatsten waarop ik het werk doe, ik heel fijn vind. Dat was ander half jaar geleden het streven en dat is uiteindelijk met heel veel vallen en opstaan, trial en error gelukt!

Wat is by far de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

“Voor mij is dat Bolivia. Buiten het feit dat ik dit land ontzettend mooi vond qua natuur, heeft dit land mij persoonlijk ook veranderd. Ik heb hier namelijk de Huyana Potosi beklommen en ben op een hoogte van 6020 meter flauwgevallen in de sneeuw. Ik was bevangen door de kou en kon niks meer. Uiteindelijk ben ik veilig terug gekomen op een hoogte van 5200 meter en het enige wat ik dacht was: “je hebt gefaald” – uiteindelijk heeft de gids me laten inzien hoe bizar mijn gedrevenheid op dat moment was. Ik ben nog steeds gedreven en ambitieus, maar leef een stuk relaxer nu ik ook de dingen die ik wel behaald heb kan vieren.”

‘Er kan niks mis gaan als je van te voren niet torenhoge verwachtingen hebt’

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?

“Er kan niks mis gaan als je van te voren niet torenhoge verwachtingen hebt. Ik ben geen planner, dat is ironisch, omdat een strateeg per definitie een traject plant om een bepaald doel te behalen. Hoe strategisch ik kan zijn in mijn werk, zo chaotisch en adhoc ben ik privé. Ik heb nog geen reis gehad waarbij iets niet is misgegaan; diefstal, achtervolgingen, gemiste vluchten.

Ik kies voor het avontuur en de onbekende weg. Ik vind het  persoonlijk geen probleem als iets niet vlekkeloos verloopt. Ik vind het onderdeel van het avontuur. Het brengt mij in contact met bijzondere mensen, het laat mij komen op plaatsen waar ik anders niet was geweest. En toch heb ik het gevoel alsof mijn reis altijd in een bepaalde zin vlekkeloos verloopt, want ik wil van tevoren niet perse iets. Dus ik heb ook niets gemist. Kwestie van mindset denk ik.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Ik vind Galileo echt apenrelaxed. Voor de mensen die hem niet kennen: een soort van offline Google maps waarbij je al je favoriete gevonden plekken kunt markeren, waar je de favoriete plekken van je vrienden in mee kunt nemen.”

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?

“Ik ben één keer 6 maanden alleen op reis geweest. Nog steeds vond ik dit de allerfijnste tijd van mijn leven. Het klinkt een beetje egoïstisch, maar ik vond het heel fijn om met niemand rekening te hoeven houden. De keerzijde daarvan was dat je ook altijd op jezelf aangewezen bent. Van te voren vroeg ik me af of ik dat wel kon. Ook dacht ik dat ik misschien wel helemaal niet kon genieten van dingen als ik die dan met niemand zou kunnen delen. In het begin was dat zo. Uiteindelijk heb ik geleerd om ook zelf, alleen intens geluk te voelen. Op alle vlakken is het alleen reizen dus super goed bevallen, maar na dat half jaar ben ik nooit meer zonder mijn vriend op pad gegaan en eerlijk gezegd: na die uitdaging vind ik het nu ook veel gezelliger samen!”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Ik post op reis vaak meerdere keren per dag op mijn Instagram feed. Als ik een dag met veel activiteiten heb dan vind ik het leuk om daar ook een story van te maken. Ik gebruik de Instastories ook om een soort behind the scenes te delen over hoe mijn leven als digital nomad er nou precies uit ziet en hoe ik bepaalde dingen aanpak. Dus die twee dingen doe ik zoveel mogelijk “real time” terwijl ik aan het reizen ben. Ik maak de meeste foto’s voor social media met mijn Iphone, maar ik heb ook een Sony A9. Echt een super fijne camera, ook voor beginners! Inmiddels heb ik hem ook uitgerust met een kleine tripod/selfiestick (zo gênant de eerste keer!) en een professionele microfoon omdat ik binnenkort mijn Youtube kanaal ga lanceren. Zo kon ik dus mooi vloggen over mijn laatste workation trip.”

 

 

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

“Persoonlijk vind ik de boeken van Gestalten heel vet; the journey, off the road en the new nomads om er een paar te noemen. Hele fijne koffietafel boeken waardoor je heerlijk weg kunt dromen bij de gedachte aan een volgende trip. En ik ontving laatst een boek geschreven door een meisje die ik heb leren kennen via Instagram. Haar boek heet: ‘The sun sets anywhere’ en is ook echt zo’n heerlijk travel boek.”

Mijn reishistorie:

2005 – Roadtrip in England en Schotland (Ik ben half Schots)

2008 – Overland reis door Oost Europa: Hongarije, Polen, Litouwen, Rusland en Finland

2010 – Roadtrip door Zuid-Europa via een criss cross route Frankrijk en via Salou (hilarisch) richting Barcalona. Via de Oost kust weer terug naar Nederland.

2011 – 6 maanden gereisd door Zuid Amerika; Cuba, Colombia, Equador, Peru, Galapagos eilanden, Bolivia, de jungle van Brazilie, Buenos Aires en Uruguay.

2015 – Vertrokken voor een trip zonder einddatum om onze levensstijl aan te passen. De vraag was: kunnen we van overal in de wereld ons werk doen en zo reizen met werken combineren? We zijn begonnen in Australie, Nieuw Zeeland, Indonesië, Californië en Fiji en zijn via Singapore en Dubai weer terug naar Nederland gegaan.

Tussendoor hebben we natuurlijk nog wel kleinere tripjes gehad, zoals dus afgelopen 10 dagen we een road trip door Zuid Duitsland en Oostenrijk maakte. Ook hier waren we onderweg aan het werk

 

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.