Ruim 11.000 wetenschappers roepen 'klimaatnoodsituatie' uit

Nu aan het lezen

Ruim 11.000 wetenschappers roepen ‘klimaatnoodsituatie’ uit

Ruim 11.000 wetenschappers roepen ‘klimaatnoodsituatie’ uit

Als het nog niet duidelijk was, moet dat het ondertussen wel worden: we verkeren in een klimaatcrisis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het de verkeerde kant op gaat. De problemen zijn zelfs zo groot, dat 11.258 wetenschappers uit 153 landen een ‘klimaatnoodsituatie’ hebben uitgeroepen. Dat meldt The Washington Post.

De wetenschappers doen die uitspraak in een nieuw onderzoek, genaamd ‘World scientists’ warning of a climate emergency’. En dat onderzoek is bijzonder. De afgelopen tijd waren er met name onderzoeken waarin er nog met onzekerheden over de toekomst werd gesproken en er weinig tot geen aanbevelingen werden gedaan.

Maar dit onderzoek voorziet de wereld juist van zes brede beleidsdoelen die behaald moeten worden om de problemen op te lossen. Daarnaast is het de eerste keer dat een grote groep wetenschappers de klimaatverandering officieel benoemen als een noodsituatie.

Het onderzoek laat zien dat er meerdere oorzaken zijn voor de klimaatnoodsituatie. Allereerst: hoewel we de afgelopen 40 jaar veel hebben onderhandeld over het klimaat, hebben we weinig échte maatregelen genomen. In de tussentijd zijn er wel broeikasgassen de lucht in gegaan en hebben economische trends, de groei van de populatie, de productie van vlees en het verlies van bomen bijgedragen aan de huidige situatie.

Beleidsmaatregelen

Het onderzoek komt zoals gezegd ook met maatregelen om de problemen op te lossen. Zo zijn er “drastische” veranderingen nodig in economische groei en populatiebeleid om de broeikasgassen te verminderen. Simpel gezegd: er moeten minder kinderen geboren worden. Dat kunnen we bereiken door anticonceptie, overtijdsbehandelingen en abortussen overal ter wereld beschikbaar te maken. Ook moeten de rechten van mensen – maar zeker van vrouwen en meisjes – versterkt worden, aldus de onderzoekers.

Ook roept het rapport op om wereldwijd “gigantische energie-efficiënte en conserveringspraktijken” te implementeren. Daarnaast moeten fossiele brandstoffen tot het verleden gaan behoren en moeten we hernieuwbare energiebronnen gaan gebruiken. Hier werken we al naar toe, maar niet snel genoeg.

Verder moet de uitstoot van kortstondige milieuvervuilers – zoals roet en methaan – snel stopgezet worden. Daardoor verloopt de opwarming op de korte termijn langzamer. Ander beleid draait om het aanpassen van ons dieet naar plant-gebaseerd voedsel en het invoeren van landbouwpraktijken die de hoeveelheid koolstof die de bodem opneemt verhogen. Op het gebied van economie moet duurzaamheid op de lange termijn en het verminderen van ongelijkheid prioriteit krijgen.

Tot slot wordt er opgeroepen beleid in te stellen om het verlies van biodiversiteit en de vernietiging van bossen in te perken. De nog bestaande bossen en gebieden die koolstof snel kunnen opnemen moeten beschermd blijven.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.