's Werelds eerste operatie is uitgevoerd waarbij 3D-geprinte wervels zijn geïmplanteerd - Vance

Nu aan het lezen

’s Werelds eerste operatie is uitgevoerd waarbij 3D-geprinte wervels zijn geïmplanteerd

’s Werelds eerste operatie is uitgevoerd waarbij 3D-geprinte wervels zijn geïmplanteerd

In het Prince of Wales ziekenhuis in Sydney is de eerste operatie uitgevoerd waarbij 3D-geprinte wervels zijn geïmplanteerd. Ralph Mobbs, een neurochirurg in het ziekenhuis legt uit dat hij eind 2015 een patiënt ontmoette wie aan een ernstige vorm van kanker leed.

De kwaadaardige tumor bezette de twee bovenste nekwervels die belangrijk zijn voor het draaien en buigen van je hoofd legt Mobbs uit. Zonder een behandeling verdrukt de tumor op een gegeven moment de hersenstam. Volgens Mobbs “een bijzonder gruwelijke ontwikkeling”.

Hoewel er een aantal manieren zijn waarop dit type tumor met een operatie verholpen kan worden, hebben deze een zeer hoog risico. De artsen gebruikten daarbij doorgaans stukken bot uit een ander deel van het lichaam om de wervels te reconstrueren, maar is het heel moeilijk om een precieze pasvorm te krijgen.

3e2e9e342de34bc199c32e430d00dff6

Mobbs besloot daarom om een samenwerking aan te gaan met het Australische bedrijf Anatomics. Het bedrijf 3D-printte een precies nagemaakt implantaat van de wervels en daarnaast een aantal modellen met de exacte anatomie van de patiënt. Hierdoor kon Mobbs de operatie een aantal keer oefenen.

De toekomst van 3D-printen in de gezondheidszorg

De operatie duurde uiteindelijk zo’n 15 uur, maar de patiënt herstelt spoedig laat Mobbs weten aan Mashable. Hij ziet dan ook grote mogelijkheden voor 3D-printing in de geneeskunde. Zo werd vorige week bekend dat Amerikaanse onderzoekers een 3D-printer hebben ontwikkeld dat in staat is om menselijk weefsel en organen te printen.

Ook Mobbs ziet mogelijkheden om door middel van het afnemen van cellen uit het lichaam van een patiënt nieuwe cellen te printen en daarmee gepersonaliseerde organen te ‘kweken’. Volgens Mobbs is het met de juiste regelgeving en ethische overwegingen geen verre toekomstmuziek meer:

“Of het nu gaat om het printen van een knieschijf voor een voetballer of een alvleesklier voor een diabetespatiënt, dit is ons leven.”

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.