Schokkend: meer dan 40 miljoen mensen leven in moderne slavernij - Vance

Nu aan het lezen

Schokkend: meer dan 40 miljoen mensen leven in moderne slavernij

Schokkend: meer dan 40 miljoen mensen leven in moderne slavernij

Nederland is een vrij land. We stappen elke ochtend op de fiets naar ons zelfgekozen werk. Of we het werk dat we doen nu leuk vinden of niet, we hebben de vrijheid om te kiezen wat we willen doen.

Deze vrijheid geldt lang niet voor iedereen in de wereld. Vandaag komen namelijk schokkende cijfers vrij over de nog altijd grote rol van slavernij in de wereld. In dit geval spreken wij echter niet van slavernij zoals wij die kennen uit de geschiedenisboeken. Wij spreken van moderne slavernij, welke vaak verwijst naar mensenhandel en gedwongen arbeid.

Moderne slavernij

In 2016 waren 40.3 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij, een kwart hiervan bestaat uit kinderen. De cijfers werden vandaag gepubliceerd naar aanleiding van een onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties en de Walk Free Foundation. Onder moderne slavernij wordt niet alleen gedwongen arbeid maar ook gedwongen huwelijk verstaan. Maar liefst 15.4 miljoen mensen werden geforceerd het huwelijk in te stappen.

“24.9 miljoen mensen werken onder dreiging of dwang en toch waren er afgelopen jaar slechts 63,000 meldingen van slavernij slachtoffers”, vertelt Fiona David van de Walk Free Foundation aan the Guardian. Ook werden veel slachtoffers die wél een melding deden van geweld of dwang, gestraft door bijvoorbeeld niet een salaris uitbetaald te krijgen.

Gedwongen huwelijk

Het is voor het eerste dat gedwongen huwelijk wordt meegenomen in slavernij cijfers. Deze vorm van slavernij werd tot nu toe niet als zodanig gezien. Toch is het slavernij in elke definitie van het woord. Mensen die verkocht worden voor een gedwongen huwelijk verrichten vaak huishoudelijk werk en verliezen hun seksuele autonomie. “Als je het label ‘huwelijk’ weghaalt, is het niet meer dan slavernij. We moeten dit ter sprake brengen zodat mensen het zien voor wat het is”, aldus Fiona David.

Moderne slavernij komt het meeste voor in gebieden als Afrika en Azië. Vooral in de Afrikaanse landen zijn veel mensen slachtoffer van gedwongen huwelijk. In Azië zijn veel mensen slachtoffer van sekshandel: zo’n 70% van de 4.8 miljoen sekshandel slachtoffers zijn vrouw.

Beperkingen

Het onderzoek van de ILO en Walk Free Foundation werd gedurende vijf jaar verricht. Hierbij werden 71,000 mensen uit 48 verschillenden landen geïnterviewd. De onderzoekers geven echter aan dat de resultaten van het onderzoek met een korreltje zout genomen moet worden. Alhoewel het aantal van 40.3 miljoen een van de meest betrouwbare cijfers is tot noch toe, ontbreken er nog veel data. Er ontbreken onder andere data uit Arabische landen en Noord- en Zuid Amerika. Onderzoekers konden ook veel mensen in conflictgebieden of op vluchtroutes niet bereiken. De toegang tot gebieden en taalbarrières werkten de onderzoekers tegen in het bereiken van sommige gemeenschappen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.